Pages

Followers

20.12.12

Simple Celebration with Huge Love!

Assalamualaikum and Hi Korang....

Arini Ieka nak cerita pasal our 1st Anniversary celebration. Tapi this is not the real celebration tau. ahahahha aci tak macam tu? this is only, celebration olok-olok la for us. Our real celebration nanti akan diadakan pada end of this month. Why like that... because both of us plan nak pergi bercuti ala-ala second honeymoon. Only for two of us. Nak jalan pimpin-pimpin tangan dengan sangat mesra. Bukanlah maksudnya sekarang tak pimpin tangan, tapi well mungkin korang yang dah kawen tahu kot perasaan bile hanya kite dan husband je ada kat situ. Spend time with each other, chatting, laughing pastu mengimbau kenangan silam. wakakakakakak. Okeh itu dah sangat mengarut.

Anyway, back to the real story, Isnin lepas, after Apiz amik Ieka dari opis, kami pun singgah la makan kek dekat Secret Recipe sebagai tanda small celebration la. Owh, lupe lak our anniversary actually jatuh pada 17 Disember 2012 yang lepas. First time uollsss celebrate anniversary jadi feelingnya lain sikit la kan. Then, nak dijadikan cerita, kiteorang beli la dua potong kek coklat, sebab Apiz dah tiga empat hari asik sebut nak makan kek coklat. Oleh itu, saya sebagai isteri menurut perintah. ehehehheheh.

Then lepas makan, kiteorang jalan-jalan masuk kedai itu, masuk kedai ini. Then, Ieka perasan yang Apiz sangat leka bila membelek dengan teliti jam ni. Yang buat dia tertarik sebab jam tu touch screen. Seriously, ioollsss tak tipu korang. Harganya, not bad jugaklah. Tapi, tak salahkan kalau untuk yang tersayang setahun sekali. Sekurang-kurangnya, dia tau yang kita menghargai dia. Tak gitu uoollss.

So, nak tahu adakah Ieka berjaya belikan Apiz jam tu. Nanti Ieka story morry lagi okeh. Daaaa...

P/S: Adil tak kalau nak minta Samsung Note sebagai hadiah anniversary? Ngeeeeee....

15.12.12

Checklist Barangan Baby!

Assalamualaikum dan Hi......

Hari ni mari kita cerita-cerita pasal checklist banrangan baby. Almaklumlah, baby HZ ni, lagi dua bulan lebih jek nak keluar. Ieka ngan Apiz memang belum prepare ape-ape barang lagi pun untuk dia. Tapi takpe, Insya Allah, hujung Disember ni kami akan bershopping sakan! Yippies... of cox la mama yang paling happykan. Lagi-lagi bile doktor dah sahihkan gender my baby ni. Boy or Girl? eheheheh Rahsia! Bwueeeekkkk! Ekslusif okeh! Nanti Baby HZ dah kuar ioolllssss bagitau okeh!

Actually, Ieka pun terpinga-pingan nak beli apa untuk baby. Almaklumlah this is my first time preggykan. So, macam lost sikit. Tapi, Alhamdulillah sebab Ieka ada ibu and ayah yang selalu bagi guideline masa preggy ni. Walaupun diorang tak tunjuk yang diorang excited nak dapat cucu yang pertama, tapi Ieka tau, jauh kat dalam hati tu, memacam plan d diorang buat okeh! My Ibu and Ayah tu, sangat unpredictable but I love them so much! So, back to the list, Ieka dapat list ni pun lepas googling dan blogwalking dekat banyak blog gak. Tapi Ieka tertarik dengan satu blog ni. Blog milik my senior mase sekolah menengah dulu.Nak tahu blog ape? taaadaaaaaa.......  Blog Pn. Amy . So, korang boleh amik jugak guideline dari situ. Thank u so much Kak Amy for the tips yang ada pada ur blog! Ieka pinjam checklistnya ya!

So, jom kite tengok-tengok checklist tersebut. Please scroll sikit kebawah. ehehehhe


Checklist for baby & mommy 
Clothes :
Long sleeve
short sleeve
sleeveless rompers
Sleepsuits
Mittens & Booties
Receiving Blankets
Barut
Baby laundry detergent

Feeding :
Breast pump
Feeding bottles
Storage bottles
Strelizzer
Bottle /Food Warmer Bib
Bottle drying rack
Pacifier

Bottle Cleanser Bathing/Baby Care :
Bath tub
Baby shampoo /baby bath
Baby lotion /oil
Cotton buds
Cotton balls
Towels
Changing Mat
Baby wipes
Brush & Comb
Baby nail clipper
Thermometer
Disposable diaper
Minyak Yuyi

Beddings :
Baby cot
Mattress
Blankets
Mosquito net for cot

Travel :
Stroller
Car Seat
Baby Sling
Diaper bag + travel changing mat

For mommy:
Disposable/ washable breast pads
breast pads
Nursing bras
Maternity pads
Warm socks
Nursing tops
Disposable panties


Ini cuma guideline yang Kak Amy bagi dalam blognya. If korang nak ikut boleh, tak  nak pun takpe. Tapi seriously, its help la untuk mommy to be yang memang lost tak tau mana nak start dulu macam Ieka ni. Ada checklist ni, senang sikitlah kan. Its depends on ur budget dan juga keinginan. Bukan wajib iku semuanya pun. Takmo ikut pun takpe. eheheh iooollsss tak marah pun.

Anyway, itu jek nak share arini. Sekarang nak pergi kejut Apiz bangun tido. Almaklumlah cuti-cuti macam ni, enchik suami sy ni suke tido. Jadi mari kite kejut dia sebab sy nak balik kepong. Nak sambung gossiping dengan ibu. Semalam gossiping thru handphone tak syok sangat sebab telinga panas cakap lelame. eheheh. Okay selamat membaca guys! Peace!

P/S: Luse our 1st anniversary, Nak tahu apa sy beli tuk enchik suami?? tungggguuu nanti iolllsss update okeh. Luv u guys!

12.12.12

Mess People..?? owh! Pelish!

Bismillahirahmanirrahim......
Assalamualaikum dan Hi korang....

Korang pernah dengar tak ayat ini 

"You can never win an argument with a negative person. They only hear what suits them and listen only to respond.."

atau mungkin yang ini 

"You could do no wrong and people are going to judge you anyway, there's always someone out there who has something negative to say"

or maybe this one 

"No makeup in this world can cover up an ugly heart."

Pernahkan? So, ayat-ayat ni Ieka nak tujukan pada sesiapa sahaja yang suke nau cari masalah dengan orang lain walaupun orang tu sekelumit bakteria pun takde ganggu hidup kau. Orang tu punyalah duk diam-diam, jalani kehidupan sebagai seorang isteri, anak dan bakal mommy to be elok-elok, tapi kau sesedap rasa je nak membuat tuduhan tanpa usul periksa dan kaji selidik kat orang tu. Adakah anda tahu bahawa besar dosanya bila kita membuat tuduhan atau memfitnah seseorang itu? Tak tau ek, la ni aku nak habaq mai kat hang.

Okay sebenarnya, Ieka agak marah dengan sorang hamba Allah ni. Ieka takkan melenting kalau orang tanya baik-baik secara personal pada Ieka tanpa memalukan Ieka secara terang-terangan di muka buku tu. Kan lebih manis kalau dihantarkan private massage atau dalam bahasa melayunya pesanan peribadi kepada empunya diri tanpa dibaca oleh kawan-kawan yang takde kena mengena dengan isu tersebut? itu kan lebih manis macam semanis kurma uollls.

For me, ada beberapa sebab kadang-kadang kita tak terima reply sms or wassup ke or any comment from FB dari orang tersebut. Contohnya sms. Maybe kite rase kite sms die dan dah dapat delivered report pun. Tapi, sure ke orang tu dapat. Sometimes memanglah kite rase orang tu dah received, itu yang kite rase.... tapi hakikatnya takde pun sms yang kite hantar tu sampai kat orang tersebut. So, janganlah nak tuduh-tuduh orang tu sengaja tak mahu reply sms kita. Be positive! Jangan secara tiba-tiba kita nak assume orang tu sengaja takmo reply sebab tak suke kite. Tak baik okeh! Tuhan marah tuduh-tuduh orang macam tu.

Kedua, mungkin kita ada hantar wassup message pada orang tu dan kita yakin orang tu terima. Tapi tahu ke kita sama ada orang tu masih guna lagi wassup application tu atau tidak. Ieka ramai jek kawan-kawan yang ada dalam contact list wassup tu dan banyak kali terkena takde reply bila Ieka anta wassup. Bila di selidik, rupanya orang tersebut dah uninstall wassup tersebut, tetapi dalam contact list kita masih ada sebab dia penah registerkan nombor Hand phone dengan application tersebut. So, yang kita hantar tu sia-sia jek, sebab memanglah message tu takkan sampai. Jadi, jangan le nak tuduh-tuduh. Jangan pandai-pandai cakap orang tak suke, then kite dengan bodohnya bom orang tak pasal-pasal tanpa tanya, haaaaa.... kan dah makan diri sendiri kalau kite tersalah bom. Dah dua kesilapan kita buat pada orang yang sama. Balasannya nanti sendiri tanggung.

Ketiga, bila orang tu explain atau husband orang tu explain sebab musababnya nape orang tu tak reply or so what ever, cuba terima dengan pikiran yang positif. Jangan nak sikit-sikit pikir negatif dan tak mau menerima reason orang tu. Hello cik kak! hidup dalam dunia ni, kenalah toleransi. Jangan pikir diri tu jek. Orang lain pun ada masalah. So, jangan nak pikir orang je salah. Tengok diri sendiri tu dulu baru la nak cakap orang lain macam-macam. Orang tak cari pasal dengan awak, jangan la awak nak tunjuk awak lebih betul. Tak kisahlah awak tu lagi tua ke, ape ke.. tapi ingat-ingat sikit. 

Keempat, sekarang ni zaman teknologikan. Kita boleh hubungi orang tuk tanya khabar dengan macam-macam cara. Email boleh, call terus boleh atau kalau susah sangat, call je laki orang tu. Ape susah. Kalau ada nombor suami orang tu atau isteri orang tu, call je tanya napelah sipolan tu tak reply sms ke, wassup ke. Entah orang tu sakit ke, dia takde nombor kite ke, hand phone die hilang kite... kite tahu ke... jadi bertanyalah.... Kan lagi bagus... dari kite tak pasal marah-marah orang tu tunjuk hebat kat muka buku orang tu. Tak baik la macam tu. Elok-elok orang tu nak layan kite, ni dah malukan dia kat satu dunia, kite expect untuk orang tu pujuk kite. Memang tak lah!

Kelima, sikap hormat menghormati tu penting. Perlu ada ye cik kak cik kak sekian. Tak kisahlah kite lagi tua ke, die lagi tua ke, yang penting kite hormat privacy orang tu. Kenapa orang create muka buku tu? dan tentu-tentu nak share something gud kan.. bukan nak timbulkan isu yang bole mengaibkan orang. Arini kite buat orang, esok luse kite tak tau nasib kite. So, sama-sama kite beringat.

Okaylah, Ieka pun malas nak pikirkan hal ni dah sebab orang tu pun makin kite explain dan bagi reason yang sebenar, makin worse jadinya. So, kami suami isteri dah malas nak layan. Lantak pi kat hang la nak pikiaq apa pun. Apiz pun dah cakap die malas nak layan sebab die kate takde paedahnya. Tak penah-penah nak tanya ape-ape, tetibe nak serang-serang macam tu, macam agak tak logik la. So, Apiz cakap daripada pikir sakit hati melayan orang yang cuba nak psiko kite supaya sama psiko macam die, baiklah kite ingat selalu yang kite hidup ni bukan sorang-sorang. Sebelum buat ape-ape, pikir dulu jangan nak main bom jek. Suami sy mungkin nampak macam tak ambik port sangat. Tapi AWAS! air yang tenang jangan disangka takde buaya. Sekali jek orang tuduh bukan-bukan. Hilang sabarnya karang, menyesal orang tu nanti dengan ayat yang disemburkan balik.

Owh, lupe lak. Ieka ada sedikit luahan kat sini. Ieka sangat percaya dengan orang ni. Tapi, Ieka tak sangka pulak orang ni boleh tipu Ieka selama ni. Masa raya pun tipu Ieka. Dahsyat. Tapi Ieka diam sebab Ieka nak tengok sampai bile die nak tipu Ieka. Hakikatnya, sampai sekarang masih menipu Ieka walaupun Ieka dah tau hal sebenar. Untuk orang itu, Ieka lebih suke orang terus terang. Banyak benda kamu tipu sy. Dari hal kerja, kereta, rumah sewa, lesen kereta dan banyak lagi. I just keep my mouth shut because I still wait to hear it from you. Pengakuan ikhlas kamu. But its okay, everybody has their own reason why they keep lying. Itu antara kamu dengan Allah. Semoga kamu akan dapat kekuatan untuk terangkan pada sy. Owh, jangan risau sy tak membenci kamu, cuma terkilan kenapa harus kamu tipu sy sedangkan sy melayan kamu dengan baik sebelum ini. 

P/S: Jangan dicabar ibu mengandung, semangatnya lebih kuat dari badang!.

11.12.12

Baby Songsang?? No.. No... No!



Assalamualaikum dan Hi....


Hari ni, Ieka nak share sikit satu info pasal pregnancy. Pasal baby songsang. Basically, byk faktor menyumbang kepada baby songsang ni. Ini bukan songsang jantina okeh! Ini kedudukan baby songsang dalam perut ibu hamil. So, masa google pnya google, ieka jumpa satu artikel ni. Rasanya banyak info yang korang boleh dapat daripada blog ni. Blog Dr. Hamid Arshat. Menurut yang Ieka baca dalam blog ni, Dr. Hamid ni adalah Doktor Sakit Puan. So, memang seswai la kalo nak dapat info pasal pregnancy kan. Lagi pun byk info lain yg korang boleh dapat daripada blog doktor ni. 

Anyway, kenapa Ieka nak sangat share pasal infomation baby songsang ni. Salah satu sebabnya, masa scan tu, doktor ckp, baby Ieka songsang. Supposed dah baby sepatutnya kepalanya dibawah, kaki diatas, tapi my baby HZ ni, syok benau duk belah atas perut mama ni. Kepalanya kat atas, kakinya kat bawah. So, my personal gynecologist said, kena rajin2 pujuk baby supaya dia turn down untuk memudahkan proses bersalin nanti. Ieka and Apiz pun apa lagi, hari-hari le memujuk si kecik ni untuk turn down. ehehehhehehe... tak mo bersalin ceaser.... nanti susah nak berpantang. I nak kurus u olls! Selain tu, doktor kate rajin-rajin bersujud antara kaedah yang sering orang buat bile babynya songsang peringkat awal. But, if tak menjadi jugak, that means, i have no choice daripada keluarkan baby ni melalui tingkap. Aiyoooooo... So, baby HZ please... please.. help ur mom okeh!

Anyway, jom kite share sikit pasal baby songsang ni dan punca-puncanya. Selamat berkongsi ilmu.


KEDUDUKAN JANIN SONGSANG
Salah satu tujuan penting pemeriksaan ibu mengandung ialah untuk mengesan kedudukan janin. Walaupun lebih kurang 95% janin dalam kandungan dalam kedudukan normal iaitu kepala di bahagian bawah menghala ke arah rongga punggung ibu, namun lebih kurang lima peratus boleh mengalami kedudukan tidak normal. Daripada jumlah ini, lebih kurang 3% dalam keadaan songsang atau breech iaitu punggung bayi terletak di bahagian bawah menghala rongga punggung ibu, manakala kepalanya di bahagian atas. Janin juga boleh melintang atau tranverse atau kedudukannya dalam keadaan setengah songsang atau oblique lie.


Gambar dari Dato' Google.


Semua jenis kedudukan yang luar biasa mungkin menandakan sesuatu masalah sama ada pada ibu atau pada bayi. Janin dalam kedudukan luar biasa ini akan mengalami risiko lebih tinggi berbanding dengan janin dalam kedudukan normal. Begitu juga dengan kadar kematian bayi adalah lebih tinggi di kalangan janin songsang. Untuk mengatasinya, adalah sangat penting kedudukan janin dikesan serta disahkan normal ataupun tidak sebelum ibu melahirkan anaknya. Punca kedudukan luar biasa juga penting diketahui kerana ini mungkin disebabkan oleh sesuatu penyakit. Untuk mengatasi sebarang masalah kecederaan atau kematian sama ada bayi atau ibunya, janin songsang ini perlu dilahirkan secara pembedahan sesarean kerana ini lebih baik dan lebih selamat.

BILA IANYA DIKESAN?
Biasanya doktor masih belum boleh mengesan kedudukan janin pada peringkat awal kehamilan kerana ia masih berpusing-pusing dalam karung air dalam rahim ibu. Biasanya kedudukan janin mula dapat dikesan pada peringkat tujuh bulan dan apabila masuk ke peringkat lapan bulan kedudukannya mulai stabil.Adalah penting menentukan kedudukan sebenar janin pada peringkat ini sama ada kepalanya di bahagian bawah atau atas atau kedudukannya melintang.

Kakitangan perubatan yang terlatih khususnya doktor pakar perbidanan atau doktor perubatan serta bidan terlatih boleh mengesan masalah kedudukan janin di peringkat tujuh hingga lapan bulan. Kadangkala timbul juga masalah dalam memastikan kedudukan janin dengan hanya merasa perut dengan tangan. Kesukaran ini mungkin disebabkan oleh wanita tersebut terlalu gemuk, khususnya pada bahagian perut atau ibu yang mengalami masalah terlalu banyak air dalam kandungan. Masalah ini digelar hydramnios dan ini mungkin dikaitkan dengan kehamilan kembar ataupun kecacatan bayi. Kadangkala kepala janin telah masuk ke dalam rongga punggung dan ini juga akan menimbulkan kesukaran untuk merasai di mana terletaknya kepala bayi.

Menentukan kedudukan janin banyak bergantung kepada kemahiran dan pengalaman kakitangan perubatan atau bidan yang memeriksa. Walaupun demikian, adakalanya orang yang mahir dan berpengalaman pun masih membuat kesilapan dan tidak dapat mengesan kedudukan janin yang sebenar. Jika timbul sesuatu keraguan mengenai kedudukannya, lebih baik menggunakan cara lain.

Kini, satu cara yang kerap digunakan untuk menentukan kedudukan janin dalam kes yang meragukan ialah dengan menggunakan ultrasound. Pemeriksaan cara ini sangat selamat dan tidak ada bahaya bahangan atau radiation. Pemeriksaan juga memberi maklumat lain yang agak penting mengenai janin seperti degupan jantungnya, kedudukan uri dan alat ini juga boleh mengesan beberapa jenis kecacatan bayi.

PUNCA KEDUDUKAN LUAR BIASA
Kedudukan janin songsang atau melintang mungkin disebabkan oleh salah satu  daripada beberapa perkara yang dihuraikan eloh Dr.Hamid di bawah ini. "Sesetengah kedudukan songsang tidak ada sebab yang nyata. Kita terus tidak mengetahui apa puncanya walaupun berbagai-bagai cara dilakukan untuk mengesannya. Keadaan ini mungkin timbul dari pihak ibu atau janin itu sendiri ataupun kedudukan uri yang luar biasa"  

Menurut Dr. Hamid lagi, " Ibu yang telah banyak kali melahirkan anak lebih kerap mengalami masalah ini kerana otot-otot di bahagian rahim dan perut menjadi kendur. Keadaan in juga boleh berlaku  akibat keganjilan bentuk rahim yang mungkin telah wujud secara semulajadi".

Selain itu, katanya, "Boleh jadi juga ada ketumbuhan dalam rahim seperti fibroid atau ketumbuhan di kilang ovari, atau tulang rongga punggung ibu terlalu sempit. Janin pula mungkin mengalami masalah timbunan air dalam otak atau hydrocephalus, janin tanpa otak atau anencephalus, janin kembar, sama ada kembar biasa atau kembar siam".

Antara lain, kedudukan luar biasa janin juga mungkin disebabkan oleh kedudukan uri tidak normal. Biasanya, uri terletak di belakang janin, tetapi kadang-kala berlaku uri terletak di hadapan janin yang dikenal sebagai placenta praevia. Keadan ini sangat bahaya kerana ia boleh menyebabkan tumpah darah yang banyak dan janin tidak boleh langsung dilahirkan secara normal kerana uri menyekat saluran peranakan.

Untuk mengetahui punca kedudukan janin tidak normal ini beberapa pemeriksaan dan ujian mungkin dilakukan. Pemeriksaan ini termasuklah pemeriksaan kemaluan untuk menentukan keadaan rongga tulang punggung, disusuli dengan pemeriksaan X-ray pelvimetry untuk menentukan sama ada saluran rongga punggung sempit atau tidak. Ujian ultrasoundjuga penting dilakukan untuk mengesan kedudukan uri, ketumbuhan dalam rahim dan kecacatan janin.

BAGAIMANA MASALAH INI BOLEH DIATASI
Menurut Dr. Hamid, "Wanita hamil yang menyedari kedudukan anaknya songsang, akan terus meminta bantuan bidan kampung. Walaupun saya mempunyai hormat yang tinggi terhadap bidan kampung yang mahir dalam amalan perbidanan mereka, saya agak khuatir jika usaha  memusingkan janin ini akan menimbulkan masalah kepada ibu dan anaknya". 

Sebenarnya masih ramai lagi pakar perbidanan dan doktor perubatan yang cuba memusingkan janin berkedudukan songsang ini. Usaha ini biasanya dilakukan ketika kehamilan meningkat ke usia 32 hinga 34 minggu (jumlah jangka waktu kehamilan ialah 40 minggu). Walaupun pada keseluruhannya memusingkan kedudukan janin songsang adalah selamat jika di lakukan dengan teliti oleh orang yang mahir dalam bidang ini, namun terdapat juga beberapa bahaya yang mungkin timbul akibat perbuatan itu. 

Antaranya ialah berlaku premature labour atau kelahiran sebelum waktunya, tumpah darah, kematian janin dalam rahim atau kecederaan pada rahim. Dengan adanya kemungkinan risiko tersebut, kini ramai doktor pakar pebidanan teragak-agak atau tidak setuju langsung memusingkan kepala janin. Ada juga yang percaya jika janin itu dipusingkan ada kemungkinan ia akan berpusing balik kepada kedudukan songsangnya. Janin mungkin akan lahir cara biasa setelah berpusing sendiri kepada kedudukan normal di saat-saat terakhir sebelum lahir. Usaha memusingkannya mungkin sia-sia sahaja jika terdapat sesuatu gejala atau masalah yang saya nyatakan tadi.

MELAHIRKAN BAYI SONGSANG
Sebahagian besar janin dalam kedudukan songsang boleh lahir dengan cara spontan tanpa pembedahan. Doktor akan menilai dengan teliti sama ada janin itu terlalu besar atau rongga punggung ibu boleh memuatkan kelahiran bayi. Walaupun demikian, bagi janin yang kedudukannya songsang, kelahiran secara pembedahan sesarean mungkin dilakukan. Pembedahan dilakukan apabila anak terlalu besar dan saluran rongga punggung ibu sempit khususnya jika kandungan itu sulung dan ibu bermasalah seperti berpenyakit darah tinggi atau kencing manis. Bagi ibu yang mengalami kehamilan melintang kerana kedudukan uri di hadapannya, tidak ada jalan lain untuk melahirkan anak selain dibedah sahaja. Ibu ini perlu dimasukkan ke hospital lebih awal daripada tarikh yang dijangkakan lahir; biasanya satu atau dua minggu sebelumnya. Ini adalah untuk mengelakkan sebarang masalah bersalin di rumah. Ada kemungkinan tali pusat atau tangan bayi akan terkeluar dahulu. Kedua-dua kejadian ini akan menyebabkan kematian janin dalam rahim melainkan pertolongan cemas secara pembedahan diberikan dengan segera.

Oleh itu, setiap ibu yang mengandung khususnya mereka yang telah melaluinya beberapa kali perlu mendapat jagaan waktu mengandung dan pemeriksaan sejak awal lagi. Di peringkat tujuh hingga lapan bulan pula, pemeriksaan sangat penting untuk menentukan kedudukannya. Jika didapati kedudukan janin luar biasa, janganlah tergesa-gesa menemui bidan atau pengamal perubatan tradisional untuk memusingkan kedudukannya. Nasihat dan rawatan sewajarnya dari doktor pakar perbidanan adalah penting dalam hal ini. Akhirnya jika dinasihatkan oleh doktor menjalani pembedahan kerana kedudukan janin luar biasa ini, janganlah sekali-kali membantah kerana ia adalah untuk kebaikan diri ibu dan juga anak yang dikandungnya.


So uolls, I hope this info mampu membantu uolls menambah sedikit ilmu masa pregnancy. So do i. Kalau nak info pasal wanita lagi, bolehlah tgk blo Dr. Hamid Arshat okeh. Thanks uolls for reading... Daaaa....

P/S: Insya Allah baby HZ akan pusing kedudukan asal. Doakan kami ya!


1.12.12

26 Week's Pregnancy

Assalamualaikum dan Hi korang...

Dah lama tak update. Sorrylah sangat bizi sekarang. Last week sibuk berpindah dari rumah sewa ke umah MIL semula sebab dah nak masuk tujuh bulan. Apiz pulak kemungkinan kena transfer kerja ke Johor. So, demi keselematan Ieka dengan baby dalam perut ni, its better for us to move in rumah MIL. Lagipun kalau ada ape-ape, at least MIL dengan SIL ada.

Okay, sebenarnya nak cerita pasal my 26 week's pregnancy. Kinda excited sejak dah masuk second trimester ni. Lagi sejak baby HZ ni semakin aktif since 2 3 minggu lepas. Selalu betul dia bagi free kicking mase tidur dan Apiz adalah orang paling teruja bile setiap kali dapat free kicking melantun sebelum tidur. Masa mule-mule dulu, rasa macam pelik bila perut ni bergerak2 melantun tiba-tiba. Sekarang ni dah jadi seronok pulak. Kadang-kadang Apiz pulak yang terlebih risau bila Ieka tido baby duk kicking. Takot Ieka tak selesa. Tapi sebenarnya sangat selesa dan bersyukur sebab sekurang-kurangnya Ieka tahu yang baby dalam perut ni selesa dan sihat. Insya Allah.

Sejak masuk minggu ke 26 ni, Ieka cepat betul penat. Jalan banyak sikit, mesti dah penat. Sekarang ni memang tengah bizi dekat opis. Mana taknya, project dah nak close so banyak benda nak kena settlekan. Tapi nasiblah Bos sangat  memahami keaada diri. Thanks Bos!

So, kesimpulannya Ieka memang sangat enjoy my pregnancy moment ni. Tak sabar tunggu baby ni keluar. Semoga menjadi anak yang baik ya sayang!

26.10.12

Jatuh

Assalamualaikum dan Hi...

Bukan main ligat lagi ko kan Ieka update blog ni. Rajin bebenor ye. Okay back tu the real story, this is just a short and simple update. Hari ni hari raya yang meninggalkan satu sejarah. I terpelecok uollllsss... masa nak pergi mandi. Nasib la tak terhentak kuat, kalo tak, Ieka pun tak tahu nak bayangkan macamane.

Actually ceritanya macam ni, bangun-bangun tidur lepas siap gosokkan baju Apiz untuk ke masjid, Ieka pun duk rest jap dekat katil sambil berfacebookinglah. So, after a few minutes lepas dah tgk update kawan-kawan sempena raya korban ni, Ieka pun nak bangun, mase tu plak kaki terasa macam sesemut, tapi Ieka bangun jugak nak jalan amik tuala dan pergi mandi. Sekali, salah langkah, Ieka pun terpelecok dan jatuh. Sakitnya tuhan je tahu.

Then Ieka duduk jap urut-urut sikit supaya dapat bangun. Malangnya tak boleh bangun, so Ieka duk relax dulu beberapa ketika then baru bangun. Lepas tu gagahkan jugak diri gie mandi sebab nak pakai baju cantikkan. eheheh. Apiz balik Ieka pun cerita la dengan dia. Dia pun apa lagi, tolong urut. Tapi sakitnya yang amat. So, moral of the story lenkali beringat awak tu preggy, jalan kena hati-hati ye Ieka.

Sekian.

Salam Aidiladha

Assalamualaikum dan Hi peeps!

I miss kekecohan pagi raya seperti ini. I miss my mum more.
I miss her cooked on pagi raya. I miss everything.

Raya 2011

Raya 2011

Sekian.

P/S: ye sy tahu sy kurus waktu ini. Orang nak kawen time ni, haruslah kurus dari sekarang. Takpe, lepas bersalin, sy akan berusaha supaya sy dan anak sama-sama nampak macam kakak dan adik.

25.10.12

21 Week's Pregnancy dan Tendangan Si Dia


Assalamualaikum and Hi...

Okay hari ni sangat rajin nak mengupdate ehehe. Hari genaplah 21 minggu baby HZ ada dalam perut mama dia ni. Cepat membesar dengan sihat ye sayang. Mama ngan Papa tak sabar nak jumpa awak. Semoga awak sehat sehingga waktunya dan jadi kuat untuk apa sahaja halangan yang mendatang. Perut Ieka pun dah besau. Dah nampak sikit, eheheh. Bak kata kawan-kawan opis seronok baby dalam perut rumah banglo. Siap swimming pool. Insya Allah semoga rezeki anak mama dan papa selalu ada. Amin.

Semalam, Ieka balik awal sikit dari opis. Yelah konon-konon macam nak balik kampunglahkan walaupun cuma kat cheras.So, masa rehat-rehat semalam, baby pun ada move. Rasa macam ada rama-rama terbang dalam perut. Lepas tu, Apiz ckp nak borak-borak dengan baby. So, Ieka juz biarkanlah dia mengomel dengan budak kecik dalam perut ni. Baby HZ dalam ni macam faham je bila papa dia kata nak ajak borak. Dia pun move macam cuba nak jawab apa soklan papa dia.

Tengah syok-syok Apiz borak-borak dengan baby, Ieka rase something kat perut belah kiri. Jap-jap macam melantun. Ieka suro Apiz dengar, then Apiz cakap "Baby HZ tendang, main bola kot". Ieka senyum jek. Alhamdulillah, baby mama bagi respon baik untuk papa dia.

So, nak dijadikan cerita, sekarang ni Apiz memang rajin borak-borak dengan Baby HZ. Walaupun kadang-kadang Ieka dah tido, tapi dia akan cakap dengan baby selagi dia belum tido. Tak sabar betul dia tunggu baby keluar. Hari-hari mesti pesan kat baby "Baby pegang tangan papa ya. Jangan kick mama kuat sangat, mama nak rehat.". What else i can say... I am Happy!

Privacy.. Please!!

Assalamualaikum dan Hi...


Bilik adalah tempat peribadi Ieka dan Apiz. Ieka sangat tak suka kalau orang masuk bilik Ieka tanpa kebenaran. Seolah-olah macam menceroboh ruangan peribadi Ieka.


Sekian.

22.10.12

Baby's Rompers

Assalamualaikum dan Hi..

Okay, this is short and simple update. Today, Ieka dapat MC for two days sebab selsema dan batuk teruk. Cian baby HZ dalam perut ni. Asik terkejut jek sebab mama dia batuk dan bersin jek. Sorry baby, i dun mean it. Sebenarnya, arini pun adelah jugak pergi servey-servey dengan Apiz barang-barang untuk baby. Tapi tak lah kami terus beli. To early nak beli, maybe bile baby HZ dah masuk hujung enam bulan baru bel.i kot. Masa tu, if Apiz say NO pun, Ieka akan beli jugak! ahahaha.

Okay back to cerita sebenar pasal baju baby. Ieka sangat suka baby's rompers. Haiiiiii sangat cute. Especially kalo ade tulis yg cute-cute tu. Rasa nak je terus beli. Tapi apekan daya baby HZ ni still kecik lagi. Takpe Insya Allah 2 bulan lagi boleh beli.. eheheh.

*sebelum nak end up this entry. Nak selit contoh romper for baby. eheheh gatai.




Semua pun cute. Haishhh!


Okaylah... Daaa

20.10.12

20 Week's Pregnancy

Assalamualaikum dan Hi...

Okay.. hari ni Ieka nak update my 20 week's pregnancy moment. Alhamdulillah, dah masuk lima bulan dah usia kandungan Ieka ni. Ieka dan hafiz sangat-sangatlah gembira dan tak sabar tunggu kehadiran orang baru nanti. This is our first babykan, so excited sangat. Dalam pada gembira dan excited, both of us still berdoa agar kandungan ni sentiasa tu sihat dan kuat hingga ke waktu dia di keluarkan.

Walaupun dah 20 minggu dia dalam perut Ieka, tapi kami masih belum tahu sama ada our baby is gurl or boy. Nak tahu sebab apa? Sebab last time masa kami scan (masa tu usia kandungan 18 minggu), my baby kepit dia punya "anu" tu. Walaupun doktor doktor gerak-gerakkan alat untuk scan tu kat bahagian tersebut, tapi baby tetap stick dengan pendiriannya. wahahah. Dia nak bagi surprise mungkin. Said the doctor.
Masa Ieka dan Apiz tengok dia di screen scanner tu, dia elok jek baring atas uri (seolah-olah macam tilam empuk pada dia kata doktor), sambil isap jari. Ehehe. Sangat cute dan very behave. Alhamdulillah, my baby sihat dan membesar mengikut ukuran sepatutnya.

Mama try bina "banglo" selesa untuk baby.

After check up dengan my personal doctor, minggu seterusnya, Ieka pergi check up plak dekat KK dekat Sepang. Actually, memag Ieka buat check up dekat dua tempat. Bukan apa, it just for pantauan yang lebihlah. Sebab kalau check kat KK jek, banyak benda yang pada Ieka sangatlah tak cukup. Ubat yang Ieka dapat pun sangat tak sesuai for my self. Sebab dah terkena masa first check aritu. Nurse kat KK tu tekan perut Ieka sekuat hati sampai 3 4 hari Ieka muntah-muntah. Pastu, masa doktor scan, dia langsung tak bagi Ieka tgk my baby. Cuma dia ckp, jangan risau baby awak okeh. Daaaa?? so, Ieka memang sangat tak puas hati. So, at least ada personal doktor swasta, bolehlah kita dapat advice best sikit.

Nak dijadikan cerita, next check up dengan KK tu, Ieka kena minum air gula. Motif pun Ieka tak tahu nape. Minum je lah. ehehe. Sumpah sangat tak sedap. Ieka muntah non-stop selama dua hari lepas minum air gula tu okeh!.Tapi Alhamdulillah, Ieka sihat dari sebarang penyakit. My baby pun. Alhamdulillah. Lama jugak tau melanguk kat KK tu. Bayangkan Ieka datang pukul 7.30 Pagi, dekat Pukul 2.00 petang baru dapat balik. Tapi tak salahkan diorang pun. Memang ramai orang sangat. Almaklumlahkan KK gomen kan. Tapi nasib Apiz ada, teman Ieka hari tu, so tak boring sangatlah. Thanks Hubby!

Thanks Pakcik Goog!

Now, Ieka juz jaga kesihatan dan makan jelah, kata nurse kat KK tu, berat Ieka masih belum naik, tapi, due tu ukuran perut, baby membesar ikut saiz. Alhamdulillah, Insya Allah, hopefully baby akan terus sihat sampai due nanti. Okaylah, nanti Ieka update lagi. Daaa

9.10.12

Doa Agar Dibaiki Kesabaran dan Kekuatan dalam Rumah Tangga


Mari kita amalkan bersama doa untuk kesabaran dan kekuatan dalam rumahtangga. Insya Allah......

Bismillahirrahmannirrahim.......

.رَبَّنَا أَفْرِغْ عَلَيْنَا صَبْرًا وَثَبِّتْ أَقْدَامَنَا وَانْصُرْنَا عَلَى الْقَوْمِ الْكَافِرِيْنَ

Maksudnya:"Ya Tuhan kami,limpahkanlah kesabaran atas diri kami ,dan kukuhkanlah pendirian kami dan tolonglah kami menghadapi orang-orang kafir."(Surah al-Baqarah 2:250)

Amalan

Ayat ini merupakan doa orang yang beriman yang menyertai tentera Talut untuk menghadapi tentera Jalut agar Allah s.w.t melimpahkan ke atas mereka kesabaran menghadapi ujian yang berat itu.

Perkataan limpahkan ini menunjukkan betapa diri mereka memerlukan sifat sabar sebagaimana tanah yang kering memerlukan air.Sabar telah dibandingkan dengan air kerana kedua-duanya mempunyai elemen kesuburan yang dibawa bersamanya.(Tafsir al-Sawi)

Setiap rumah tangga pasti akan berhadapan dengan pelbagai masalah walaupun ia kecil.Oleh sebab itu,amalkanlah membaca doa ini untuk menghadapi kehidupan dengan penuh kekuatan dan kesabaran agar rumah tangga yang dibina terus berkekalan.

P/S: Ihsan daripada http://nuzulpermatailmu.blogspot.com/2012/05/doa-agar-dibaiki-kesabaran-dan-kekuatan.html

8.9.12

14 week's Pregnancy

Assalamualaikum dan Hello kawan-kawan!

Kali pertama melihat tangan kecil dan kaki kecil yang panjang di skrin buat Ieka dan Apiz rasa sangat teruja. Wah! kamu membesar dalam perut Mama sayang.. Alhamdulillah. Walaupun tahun ni raya tak lah semeriah masa Ieka anak dara dulu (sebab aku sickness teruk), tapi Ieka bersyukur sebab ada husben yang selalu dekat bila Ieka alami alahan. Jaga aku tengah-tengah malam. Thanks Hubby.

Thanks Google!


*Ini adalah nota chenta Ieka Untuk malaikat kecil dalam perut ni

Assalamualaikum Malaikat Kecil Mama dan Papa.....

Empat Sepetember dua ribu dua belas yang lalu, mama dan papa amik peluang nak melihat kamu melalui screen scanner tu. Wah, kamu sudah hampir cukup sifat. Tangan kecil kamu melambai-lambai mama dan papa. Seolah-olah kamu macam faham bahawa mama dan papa sedang melihat kamu melalui screen itu. Owh, malaikat kecil, kamu amatlah ajaib.

Walaupun doktor cakap berat mama tak naik dan doktor pesan suro naikkan berat, mama harap sangat supaya kamu sentiasa sihat dalam perut mama. Semoga kamu terus bernyawa dalam perut ini sehingga dilahirkan ya sayang. Kami sayangkan kamu sangat. Bulan depan mama dan papa tengok kamu lagi ya. Yang mama pasti papa sangat excited bila nampak kamu.

Kamu perlu sihat dan kuat ya sayang. Jumpa kamu lagi nanti sayang. We Luv u Baby HZ.

23.8.12

Raya!


Selamat Hari Raya!
Maaf Zahir Batin dari Kami Berdua.

P/S: Tahun depan kami bertiga.. Insya Allah.

21.7.12

Ramadhan 2012 (1433 Hijrah)

Assalamualaikum dan Salam Ramadhan buat semua.

Alhamdulillah tahun ni merupakan tahun pertama aku berpuasa sebagai seorang isteri dan mommy to be. Semuanya rezeki dari Allah. Aku sangat bersyukur. Walaupun aku teruja dan ada juga rasa kekok. Tapi aku tak sabar nak lalui bulan ni dengan penuh rasa embira. Iyelah, aku dah ada dua family sekarang. Boleh aku bergilir-gilir buka puasa.

Mula-mula masa aku dengar pengumuman pasal tarikh puasa, aku jadi sangat emo. Yelah orang tak pernah berpuasa tanpa ayah dengan ibu. Confirmlah emo. Nama pun perempuan khennnn. Airmata la lebihkan. *eheheehe..

So, Alhamdulillah, malam Ramadhan yang pertama, aku dapat menunaikan Solat Terawih walaupun hanya dirumah. Almaklumlah, keadaan aku yang tak berapa mengizinkan ni. Kalau korang nak tahu, aku ni bukan kena morning sickness tapi aku ada alahan evening sickness. Mungkin baby dalam perut ni tahu yang mommy to be ni agak bizi di opis, jadi dia cuma buat perangai bila malam jek. Alhamdulillah. Baby Mama dengar pesan Papa kan? Aku berharap sangat agar aku dapat berpuasa penuh tahun ni dan semoga baby dalam perut aku ni sihat sentiasa. Bukan apa, aku nak juga kejar pahala yang berlipat kali ganda bulan Ramadhan ni. Semoga permintaan aku ni diperkenan olehNya. Amin.


Selain itu, masa bulan Ramadhan nilah kita berpeluang untuk Solat Tarawikh. Banyak nikmatnya tau kalau kita tunaikan Solat Tarawikh ni. Contohnya, malam ni. Malam Solat Tarawikh yang pertama, nikmat yang Allah turunkan bukanlah sikit banyak iaitu "Diampuni dosa orang-orang yang beriman sebagaimana keadaannya baru dilahirkan." Allahuakbar, kita ni suci semula tau macam bayi-bayi yang baru lahir. Putih lagi dari sebarang dosa. Inilah untungnya bersolat Tarawikh.

Semoga Allah berikan aku kemudahan dan kesenangan untuk aku beribadat dan bersujud kepadanya walaupun aku berbadan dua. Aku mahu kejar semua kelebihan bulan Ramadhan ni. Insya Allah. Jadi, Selamat Berpuasa kawan-kawan dan selamat beramal. Sekian.

P/S: Ustaz Asyraff Imam Muda pesan, setiap juzuk Al-quran ada sepuluh helai, kalau kita baca Al-quran sepanjang Ramadhan dua muka surat setiap waktu, Insya Allah akan abis satu juzuk. So, bulan Ramadhan ada 30 hari, kalau satu hari satu juzuk abis, Insya Allah tak mustahil untuk habiskan 30 juzuk dalam sebulan. Jom kita mengaji!

20.7.12

6 Week's Pregnancy

Alhamdulillah.... Aku bersyukur kepadaMu..
Kami sudah genap tujuh bulan menjadi wifey dan husband...
Dan kerana rezekiMu juga...
Sidia.. yang berada didalam diri aku sudah juga genap enam minggu pada tarikh yang sama...

Ya Allah... sungguh cantik dan teratur rancanganMu untuk kami..
Alhamdulillah...
Terima Kasih kerana menganugerahkan aku seorang suami yang sangat menyayangi aku..
Dan tidak pernah jemu untuk tunjukkan aku jalan yang benar...
Seorang suami yang penuh dengan kesabaran melayan kerenah aku sejak adanya sidia dalam diri aku..
Terima Kasih Ya Allah....
Semoga Jodoh Kami sentiasa dalam restuMu dan berpanjangan hingga ke akhir hayat.
Amin.

11.7.12

Muhasabah



"ORANG YANG BANYAK BERCAKAP ADALAH ORANG YANG HATINYA KERAS.......
SEMAKIN KERAS HATINYA, SEMAKIN JAUH  DIRINYA DARIPADA ALLAH"



 Aku diamkan diri bukan bermakna aku kalah.
Tapi aku tak mahu jauh dariNya.
Kalau mahu teruskan dipersilakan.
Tapi, untuk seret aku sama, aku rasa tidak perlu.
Aku tidak mahu sama terjunam jadi orang yang tidak menghargai dan tidak bersyukur
Semoga Allah mengampunkan dosa yang ada.
Aku juga tidak sempurna.
Tapi, aku masih tahu beza mana yang baik dan buruk.
Allahualam.

3.7.12

Hati

Menjaga hati orang seperti meruntun SEPULUH tahun lamanya untuk memahami..
Menajaga hati orang kadang-kadang memerlukan pengorbanan yang sangat tinggi.
Menjaga hati orang, kadang kala membuatkan kita lupa tentang KEPUASAN HATI kita.
Hati akan pedih, jiwa akan kacau. Sedih akan damping selalu.
So, aku ambil jalan singkat, untuk menjaga HATI SENDIRI untuk saat ini.
Kerana perasaan aku juga mahu dijaga.



Aku bukan mengelak, tapi aku juga mahu dianggap manusia.
Ada HATI ada JIWA.
Berkecil hati mungkin selalu, tapi tabahku tak setinggi dan sekukuh everest.
Aku takut ia rapuh sebelum waktunya.
Aku harap kamu faham. Aku mahukan kehidupan, bukan kutukan.
Aku mahu belajar menjadi lebih baik, walaupun aku bukanlah terbaik.
Dan ini permulaanya. Allah lebih tahu.



Jangan percaya sebelum bertanya.
Jangan beri muka paling dibenci sebelum menyelidik.
Jangan bersangka buruk sebelum aku keluarkan hujah yang patut kau dengar.
Manusia itu bukan TUHAN. Dia tidak tahu mengenai aku.
Tapi... aku pelik, kamu sangat percaya ceritanya.
Oleh itu, biar aku angkat kaki sebelum sesuatu buruk berlaku.
Menjauh bukan membenci. Menjauh bukan aku lari.
Tapi menjauh untuk wujudkan kemesraan.
Dia cukup banyak bercerita. Aku pula cukup banyak bersedih hati.
Jadi, cukup takat ini, aku perlu pertahankan segalanya.
Aku pilih untuk hidup diatas kaki sendiri bersama lelaki paling setia.

Sekian.

A big Gift!

Hi....

Korang setuju tak kalau aku katakan, yang rezeki itu datang dari Allah. Kita sebagai manusia tak boleh nak cakap macam-macam. Contohnya aku pernah kena. Ada satu pakcik ni cakap aku mungkin susah nak timang cahaya mata kalau aku tak pergi berurut yang telah membuatkan aku sangat sedih. Nasib aku dengar cakap ibu.



JANGAN PERGI BERURUT. Pakcik tu bukan TUHAN. 
Bukan dia bagi rezeki. ALLAH lebih tahu apa yang terbaik untuk hambanya. 
Kalau ALLAH kata itu bukan rezeki awak... awak gie berurut ke, makan ubat traditional ke,  takkan ada. Yang penting kite kena sentiasa bersangka baik dengan ALLAH.

-ibu-

Sejak itu aku redha dan jalani kehidupan dengan biasa (Cheh! ayat ko kan ieka). Dan pada Dua Julai Dua Ribu Dua Belas, ini hasilnya yang aku dapat... jeng..jeng..jeng...


Alhamdulillah, terang kan? So, next check up Sembilan Julai Dua Ribu Dua Belas aku ade appointment doktor sebenarnya. Aku akan pergi dapatkan pengesahan. Syukur.

1.7.12

Lewat

Aku mengira.
Sejak dari last "my Best Friend" datang.
Sehingga aku buat ujian itu.
Katanya kiraan itu.
3 minggu 3 hari usianya.
Aku google lagi. Aku baca.
Dia sedang cuba untuk bertukar bentuk.
Aku tak sabar jumpa doktor.
Untuk dapatkan pengesahan
Tapi kata orang 3 minggu masih awal, biasanya jarang boleh detect..
Means hormon aku tinggi...
Jadi, semoga segala rezeki ni, Allah berikan pada aku dan enchik suami.
Doktor sila tunggu kami!

P/S: Terima Kasih kawan-kawan atas doa. Segala perkhabaran nanti akan aku share. Insya Allah.

A Sign.. Maybe!

*sorry gambar not very clear*

Hye and Assalamualaikum...

Im in a confuse mood. Belum lagi sampai tarikh sepatutnya "my best Friend" datang..Tapi, me gatal tangan untuk buat UPT (Urine Pregnancy Test).. So, apa yang aku dapat adalah seperti gambar. On 30th of June 2012, warnanya pudar sikit.  Sorry aku tak amik gambar on time untuk test ni sebab me dan enchik husband confuse, but still berysukur.I asked my BFF about this, and she said.. Its +ve sign..
Kalau betul Alhamdulillah...

Then, aku ada baca satu forum which is banyak ibu-ibu dan bakal ibu-ibu share pengalaman diorang pasal pregnancy, diorang nasihat suro buat another test between 24-48 hours from first test kalau aku ragu-ragu.
So, pagi tadi 1st july 2012, at 5 am, aku wat UPT lagi.. Dan ternyata masih dua garisan, cuma garisan kedua keluar lambat sikit after 5 to 10 minutes macam tu baru kuar. Tapi warnanya more terang than yesterday.
So, aku rasa mungkin aku betul-betul pregnant. So, this evening, me and enchik husband akan ke klinik untuk pengesahan. Tolong doakan kami ya. Semoga bulan ni, sempenan ketibaan Ramadhan akan ada "anugerah dan hadiah istimewa" untuk kami sekeluarga.

Sekian.

P/S: Kedua-dua gambar aku amik tengah ari tadi. Kata orang kalau garisan kedua (T) test semalam hilang dengan cepat, means itu prenancy palsu. Tapi, aku pny dah seharian, masih ada. Mungkin ada rezeki. Insya Allah.

25.6.12

Dua Minggu

Dua Minggu akan datang..
Mungkin kamu ada.. mungkin juga tidak..
Kami doa semoga kamu ada...








Ya Allah...
Kau Paling memahami...
Kau punca segala yang baik didunia ini...
Semoga kau perkenankan doa kami...
Amin.

24.6.12

Sakit

Assalamualaikum...

Orang kata jangan stress kalau kita mahu dapatkan zuriat. Tapi macamana tak stress kalau every people yang kau jumpa tanyakan soklan... "Eh, dah nak masuk tujuh bulankan korang kawen.. bila lagi nak bertiga?". Aku sangat benci soklan tu. Hello encik/cik/puan/tuan/datuk/mak nenek, meh saya nak explain satu demi satu. Nak terang elok-elok supaya korang semua boleh masuk dalam kasut aku. Meh rapat-rapat meh. First of all, terima kasihlah ye sebab tanya soklan macam tu kat aku dan encik suami. Cuma aku nak le terang sikit kat korang. Kalau aku cuba dan berusaha hari-hari untuk dapatkan zuriat, tapi Allah kat belum masanya, so, belum masanyalah kan? boleh tolong stop tanya soklan yang OBVIOUSLY korang tahu itu kerja Allah. Boleh? Aku daripada sihat jadi sakit tahu dengan soklan korang. Sakit hati!

Okay itu je aku nak sampaikan. Sebenarnya aku nak cerita benda lain, cuma nak sampaikan apa terbuku dihati. Okay, berbalik kat cerita aku. Lately ni, dekat seminggu gak lak aku mengalami symptom-symptom yang hampir macam nak datang bulan tapi, masalahnya, aku baru je habis period dua minggu. Antara symptom-symptom aku alami ialah:-

1. badan aku selalu benor rasa panas. peluh-peluh je bila tido, padahal kipas ngadap kat aku.
2. Breast aku denyut-denyut. jarang aku rasa walaupun dah nak sampai waktu period. sangat pelik!
3. Perut aku sebelah bawah pulak toksah cerita. Sakit mcm nak cramp dan mencucuk-cucuk. kadang belah kanan, kadang belah kiri kadang kat bawah pusat. Ape kes ntah.
4. Aku susah benor nak membuang air besar. Padahal minum bukan banyak.
5. Aku susah tidur. Tengah malam mesti terjaga dan aku susah betul nak tidur balik.
6. Aku bangun pagi, dan 3 hari ni muntah. Tapi peagi jelah lepas siap pakai baju nak gie kije.
7. Aku tak leh makan coklat. Bila makan je, mesti aku muntah dan rasa loya. Haishhh!
8. Aku sakit pinggang dengan punggung kalo duk lama-lama.
9. Aku cepat penat. Lepas solat magrib mesti aku dah terlentuk tido. Kalau encik husband tak kejut confirm aku tak bangun. Tapi bila dah bangun aku tak mampu tido balik.
10. Aku sangat sensitip. Kalau encik husband wat ape-ape jek mesti aku sentap. Alahai.

So, korang tau ke ape penyakit aku ni? Aku sangat takot sebab banyak sangat info kat google ni Dan semuanya menakutkan. Aku nak gie jumpa doktor pun aku takot... huwah tolong!

Suck!

I dedicated this to the one who really make me sick!
If aku ada peluang untuk muntah,
Aku pilih untuk muntah depan kau.
Get a life STUPID!!

12.6.12

Pendam

Aku pendamkan apa berlaku.
Hanya suami, lelaki paling setia yang tahu apa berlaku.
dan aku masih........







 MEMENDAM.

7.6.12

Pasrah

....... dan aku pilih....
PASRAH.. 
bukan aku tak REDHA... 
Tapi.... 
Aku belum cukup IKHLAS untuk terima semua yang berlaku.....
Sekian.

4.6.12

Untitled

Sekian.

12.5.12

Sabtu dan Simpton

Assalamualaikum....

Pepagi lagi aku dah bangun arini. Semangat ni nak balik umah ibu ngan ayah. Maklumlah hidup nomadkan, eheheheh haruslah excited bile dapat balik umah ibu ngan ayah. So, sementara tunggu en.Husband mandi, aku kemas bilik katil apa yang patut. Lepas tu, aku pulak gie mandi. Arini jugak aku ada appointment doctor. Bukan apa, aku asik rase something jek kat perut aku. Rase benda bergerak-gerak dan berdenyut-denyut kat bawah perut belah kiri (bahasa paling senang kat seblah kanan dibahagian ari-ari). Dan lately ni aku jadi sangat kuat makan. Lepas 2 jam makan, mesti aku jadi lapar lagi. Tak tahu lah kenapa. Pastu bangun tidur setiap hari mesti sakit pinggang dan perut aku lately ni buncit semcam. Aku ada jugak try guna pregnancy test kid, tapi jawapannya negatif. Kalau betul ada isi, aku lah orang paling happy sebab nak jadi mummy dan aku yakin, en.Husband lah orang paling bahagia nak jadi daddy. Tapi, is tak ade, aku takot benda lain jek. Ya Allah mintak jauhkan.

Aku sebenar tak tahu nak cerita apa. Cuma aku nak share simptom-simptom yang aku alami sejak 2 minggu ni.

1. Aku pening-pening mcm pusing-pusing sikit 2 minggu ni. Aku nak kata aku tak makan, aku makan jek. Nak kata tension kije tak jugak. Pelik ni.

2. Aku asik lapar jek. Lepas makan, makan lagi. Kalau makan yang sikit-sikit takpe. Ni lepas makan nasi lemas, makan bubur pulak pastu tengah ari makan lagi. Pelik sangat okeh.

3. Aku jadi cepat penat dan mengah. Aku asik ngantuk jek. Bawak kete pun ngantuk. Aku tak penah penat sangat sampai macam ni.

4. Aku kadang-kadang rasa mual. Tapi tak muntah. cuma rase nak muntah. Tapi tak kerap le. Kenkadang jek rase tu datang. Lagi pelik yang ni.

5. Aku sakit pinggang selalu bila bangun tidur. Macam badan tak larat jek. Ape kes ntah. Padahal aku sangat aktif okeh!

6. Aku punya perut besar!!! Ahahah seious, ramai tegur, macam perempuan mengandung. Jalan pun macam kedepan jugak perut tu. Kain dah tak muat!

7. Aku punya bahagian bawah perut sebelah kaan asik rase berdenyut-denyut jek. Bile tekan jadi sakit. Pastu, kadang-kadang rasa nyilu sangat kat bahagian ari-ari (rahim) ape kes ntah.

8. Aku selalu craving nak makan macam-macam. Tak tahu le nape. Bile check pakai pregnancy test kit, takde ape lak. Haishhhh pelik!

9. Aku period selalu on time, tapi kali ni lewat dua hari dan sekejap jek. Ape kes ntah. Takoooooot nih!

10. Aku selalu rase panas. On aircond suhu 16 c pun aku still panas. Kalau pakai kipas, tidur pun peluh-peluh. Nape ntah. Hormon tak stabil ke??

11. Aku sembelit. Aku tak pernah sembelit. Selalu buang air lancar jek. Dah 2 minggu ni aku sangat susah buang air (besar).

12. Dah 2 minggu aku asik dahaga dan minum air banyak tapi aku punya lidah still rase tajam macam dicucuk dan aku kerap kencing walaupun aku kurang minum air 3 hari kebelakangan ni. Ape kes??

Ha, tulah simptom-simptom yang aku alami. Sape boleh bagitahu aku, ape patut aku buat?? 

Okbai.

11.5.12

Doa Seorang Wanita

Ya Allah....
Aku bermohon kepada-Mu untuk diberikan aku kesihatan yang baik agar aku sentiasa dapat berbakti kepada suami dan juga keluargaku...

Ya Allah...
Aku bermohon kepada-Mu untuk dijauhkan aku daripada segala perbuatan keji agar aku dapat memelihara diriku daripada berdosa dengan suamiku...

Ya Allah,
Sekiranya aku bukanlah isteri yang baik untuknya, Kau tunjukkanlah aku jalan yang baik untuk aku sentiasa setia berada bersamanya ketika susah dan senang...

Ya Allah,
Hanya Kau tempatku mengadu dan aku yakin Kau tahu apa yang aku rasakan sekarang ini....
 Melihat suamiku, membuatkan aku sentiasa ingin jadi yang terbaik untuknya...

Ya Allah,
Jauhkanlah aku daripada segala kesedihan ini, agar aku sentiasa dapat melihat senyumannya... 
Agar aku sentiasa dapat bahagiakan dirinya.

Sesungguhnya Ya Allah, Mereka yang lain mungkin tidak tahu apa yang aku dan dia lalui...
Tetapi Ya Allah... Aku yakin... hanya Kau sahaja yang boleh bantu kami berdua.

Amin.

6.4.12

Fake

Nak cakap tapi tak terluah...
Nak menangis aku masih kuat, aku pasti...
Tapi aku rindu masa lalu...
Waktu, aku dan ibu, berbual sambil menanti ayah balik dari kerja..
Bercerita tentang rasa, hal kerja dan macam-macam lagi...
Aku rindu bebelan ayah... Aku lama tak gaduh dengan adik aku....
Tapi aku pendam.. aku simpan.. aku pamerkan senyuman yang paling manis...
cuma aku tak boleh buang hakikat........  I MISS EVERYONE AT HOME!

2.4.12

Aku Terima.... 3 bulan lalu.

Pada tujuh belas dua belas tahun yang sebelum dua puluh dua belas, aku telah secara official menjadi wifey yang sah kepada dia. Menjadi yang halal kepada dia. Menjadi yang dekat kepada dia. Selepas dua kali lafaz *lebih afdol kata tok kadi*,  cincin disarung, dahi di*****, selepas solat dan menadah tangan bahawa kami syukur kami disatukan. Terhindar dari segala dosa. Insya Allah.

Untuk tiga bulan yang aku lalui ini besama dia, Banyak yang aku belajar. Belajar untuk bersabar. Belajar untuk menjadi yang lebih baik. Belajar menjadi lebih peka pada setiap yang berlaku. Kalau tiga bulan yang lepas, ibu dan ayah yang jadi pendorong utama aku dalam sesuatu hal. Sekarang, dia adalah tunggak utama aku. Pendorong semangat aku untuk aku lebih gigih dan cekal dalam sesuatu hal.

Untuk tiga bulan ini, aku belajar apa itu hidup berumahtangga. Aku belajar macmana nak sesuaikan hidup dengan situasi yang baru. Yelah, mana nak pergi sekarang aku perlu minta izinnya. Kalau dulu, dapat gaji untuk aku seorang sahaja, tapi sekarang aku perlu share. Setiap apa nak beli, aku perlu keizinannya. Kalau tidak katanya, jadi tidaklah. Semua perlu dapat keredhaan darinya. Restu darinya. Insya Allah, aku perlahan-lahan cuba belajar menjadi "kita" bukan "aku" lagi.

Untuk tiga bulan ini, aku belajar menjadi dari "family aku" kepada "family kami". Ye aku belajar terima dua keluarga. Aku ada keluarga besar sekarang. Aku happy, aku lebih kenal siapa dia. Suami yang sangat awesome. Aku bukan sahaja dimanjakan. Aku diterima seadanya. Aku ada mak, dan adik perempuan sekarang. Perfect!



Untuk tiga bulan ini, aku belajar jadi pemalu. ahahahah aku sangat outspoken in certain things kengkadang. Tapi sejak bersuami, aku jadi sangat pemalu. ahahaha serious aku tak tipu. Aku lebih menjaga semuanya. Bila aku rasa pelik, aku akan bisik pada dia.. "Do i look awkward?"... ahahah itu soklan yang dah biasa kat telinga dia sekarang. Aku cukup takot bila orang pandang aku pelik macam tu. ahahaha. Dan tak pernah pun jawapan dia menyakitkan hati aku. Selalu je, jawapan yang bersemangat. Jawapan buat aku rasa, okay.. korang tak suka takpe, suami aku suka. *ahahahhaha.. the evil laugh*

Semoga tiga bulan ini, mampu menjadi tiga tahun yang akan datang dan seterusnya. Itu yang aku harapkan. Semoga hatinya sentiasa kekal untuk aku. Semoga, hati aku juga sentiasa kekal untuk dia. Semoga Allah merestui hubungan ini sampai keakhirnya dan semoga disyurga nanti akan ada ruang buat kami berdua. Insya Allah.

Dan untuk tiga bulan yang seterusnya, aku mohon agar Allah sentiasa hadirkan rasa kasih dan sayang en.Husband untuk aku dan tak pernah jemu untuk menjadi pembimbing aku yang paling sabar dan setia. Semoga kasih sayang kami akan sentiasa ada dan menjadi lebih banyak dari hari ke hari. Biarlah kami jatuh cinta kerana yang SATU. Insya Allah.

Semoga aku akan menjadi isteri yang lebih baik dari semalam dan menjadi yang lebih taat kepada Allah, Rasul dan Suami ku.Insya Allah.



P/S: Aku jatuh chenta lagi dengan lelaki yang sama sejak 9 tahun lalu. Alhamdulillah.

30.3.12

Pelangi

Allah beri ujian dan kesakitan pada aku dua tiga bulan ni...
Mungkin perubahan keadaan buat aku belum biasa..
Perubahan hormon kata orang...
Dan endingnya.... Kelmarin... Selasa lepas...
Aku sakit sampai tak boleh bangun.. Serious okeh!
Tapi aku bersyukur... Aku ada MIL dan Husband yang sangat ambil berat pasal aku.
Thanks mak and Hubby!

en.Husband terpaksa cuti untuk jaga aku.
Pagi bangun tidur badan aku sakit-sakit. Nak bangun tak mampu.
Semua perlu bantuan en.Husband.
Siap semua aku ke klinik.... Maaf menyusahkan aku kata pada en.Husband..
Tanggungjawab syg... itu en.Husband bagitau aku sambil senyum...
*aku nak jiwang sikit*

Now, Alhamdulillah, aku dah sihat lepas dengar nasihat doktor dan makan ubat. *Insya Allah*
Every time bila rasa tak nak makan ubat aku akan tebayang muka en.Husband dengan mata besar bila aku cakap "tak mau makan ubat". Okeh takut! ahahahahhaha.... Thanks hubby!

Semoga aku cepat-cepat sihat dan semoga diberi peluang untuk cepat-cepat dapat baby. Amin.

22.3.12

Sympthom

Bila petang rasa mual,
Bila petang rase loya,
Lepas makan rase nak muntah,
Sakit kepala, slightly pain... Not really pain.

Semalam, tengah malam pun muntah.
Sampai takot nak tidur.
bangun pagi tadi muntah lagi.
Apa kes?
Angin mungkin..
Tapi dah hampir seminggu mcm ni...

Perut belah kiri kat bawah kadang rase sakit.
Slightly pain jugak...
Dan petang semalam sangat craving nak makan meggi goreng...
Hari ni pulak kurang selera...
Ini sympthom ape?
Aku pun tak pasti.....

7.3.12

A Gift!

Assalamualaikum Dan Hai korang...

Aku curi masa sikit untuk update blog ni. ehehehhe. Okay aku nak bercerita pasal kisah beberapa hari aku sibuk  berusaha menurunkan berat badan dengan cara yang sihat. Okeh, arini aku tak nak cerita pasal menu apa yang aku ambil Tapi aku nak cerita pasal aktiviti yang aku lakukan sepanjang 2 3 hari ni. Kalau korang nak tahu, orang yang paling memberi sokongan pada aku untuk turnkan berat badan aku supaya aku sentiasa sihat adalah en.Husband. Yang bestnya, dia siap belikan aku kasut jogging jumaat yang lepas. eheheh. Punyalah nak bagi aku semangat nak suro turunkan berat badan dan badan fit sentiasa. Thanks Husband. *gambar kasut nanti aku upload next post okeh*.

So, nak dijadikan cerita, jumaat malam tu, kami berdua pusing satu cheras cari kasut yang betul-betul comfort untuk aku pakai supaya masa aku jogging tu ringan jek untuk aku lari. So, en.Husband telah belikan kasut jenama ADIDAS untuk aku. eheheh aku suka sebab cantik dan memang ringan. Harganya korang silalah cari kat kedai tu. Tak mahu cerita kat sini sebab kang ada yang kata aku nak berlagak pulak. ehehehe.

Jadi, lepas ada kasut tu, semakin seronok aku bersukan. Nak tahu aku ada gang tau untuk pergi jogging. Setiap weekend kami pergi berjogging dah sejak akhir-akhir ni, siapa lagi kalau bukan my lovely MIL la. SIL pun ikut jugak tau. So, lebih interestinglah masa bersukan aku. ada gang yang sama-sama punya tujuan yang sama.



Selain itu, sekarang ni, setiap malam aku exercise kat umah. hari-hari aku pastikan aku buat exercise untuk upper body supaya badan aku fit. Aku follow video yang aku download dari youtube. Seronok tau. Sambil tu   aku belajar jugak macamana rahsia nak dapatkan perut yang flat dan fit.  Dan setiap hari aku amalkan tips tersebut dan hasilnya, korset aku dah tak ketat langsung. Yes!.

Tapi tak boleh nak seronok sangat sebab, aku focus nak pastikan yang aku boleh menyarung baju saiz M dan S semula. Jadi marilah kita focus! chaiyok!


P/S: Mari exercise supaya badan sihat dari penyakit!.

5.3.12

Ignorance is Bliss

The more u talk
The more mistake u did....

Keep silence...
Keep Ignore...
Ignorance is Bliss...
Alhamdulillah.....

1.3.12

Tak Mahu kira.. Mahu Sihat!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua orang...

Hari ini aku bangun dengan semangat untuk focus dan berusaha menurunkan berat badan dengan sihat. Okay jom tengok apa aku makan untuk hari kedua semalam. Aku agak nyesal sikitlah, tapi what to do, ibu mertuaku masak dengan superbbb sedap. Tak sampai hati tolak. Mak dah masak sedap-sedap. So, aku jamah sikit (tak sikit sangatlah, banyak jugak). Tapi, still dalam kuantiti yang terjaga okay.

Okeh, jom aku kongsikan dengan korang menu yang aku makan semalam dan jumlah kalori yang aku ambil.

Breakfast
350ml of Herbalife Shake (185 calories)
600ml of Herbalife Tea Mix (0 calories)
1 litre of Plain Water (0 calories)

Lunch
Kuey Teow Sup + Bergedil (450 calories)
1 litre of Plain Water (0 calories)

Dinner
2 keping Wheat bread + Semangkuk kecil masak lemak cili api (250 calories)
500 ml of Plain Water (0 calories)

So, secara totalnya, calories yang aku ambil hari kedua ialah 885/2064. Kan aku dah bagitau dari awal tadi, masih dalam keadaan yang terkawal.. eheheh. Cuma malam tadi aku skip exercise sebab aku penat sangat. So, aku tidur awal. Tapi bila bangun pagi ni, aku segar bugar. Alhamdulillah.

Okaylah, sok aku update lagi ya. Anyway pada sapa nak diet tu, silalah jangan Skip makan, tapi tingkatkan aktiviti. Disiplin dan percaya pada diri. Chaiyok!

P/S: Lepas ni patut update beserta gambar menu sekali, baru lebih semangat.

29.2.12

Kamu.. Tolong?

Sayangku jangan kau persoalkan siapa dihatiku
terukir di bintang tak mungkin hilang cintaku padamu….


Healthy Diet and Weight Lose

Assalamualaikum dan Morning people....

Hari ni aku nak berkongsi dengan korang tentang aktiviti terbaru aku. Okay, bermula semalam, 28 February 2012, aku dah mulakan Healthy Diet dan Weight Lose challenge untuk diri aku sendiri. Kalau korang nak tahu, sejak aku kahwin hampir tiga bulan yang lepas, berat badan aku naik medadak sebanyak 10 kg. Kenaikan yang memberansangkan. So, disebabkan baju seluar yang sudah tidak muat dan badan pun dah takde shape ala-ala Beyonce (perasan lebih nih!), aku pun tekad untuk turunkan berat badan sehingga dapat berat yang ideal.

Aku menggunakan khidmat nasihat dari Kevin Zahri untuk menurunkan berat badan disamping masih lagi boleh makan makanan yang aku suka. Kalau korang nak tahu, dengan e-book 5 minggu turun 5 kg oleh Kevin Zahri, boleh banyak membantu kita yang tak tahu pasal diet harian kita. Dulu, aku selalu pikir kalau diet ni, mesti kena tak makan nasi, asik kena makan sayur jek. Tapi rupanya aku salah. Lepas mentelaah e-book tu (aku siap print okeh!), baru aku paham apa itu diet harian yang sihat. Bukan susah nak turunkan berat badan kalau kita tahu konsepnya. Sebab itu ramai yang berjaya turunkan berat badan dengan bantuan buku oleh Kevin ni.

So, nak dijadikan cerita, aku sekarang (padahal baru hari kedua), lebih peka dengan setiap kalori yang aku ambil dan aktiviti yang aku buat. Bukan apa, aku ada target. eheheheh. So, aku nak share lah dengan korang pasal makanan yang aku amik dan aktiviti yang aku buat pada hari pertama aku mulakan aktiviti aku.

Name: Siti Zulaikha Zakaria
Age: 27
Weight (28/02/2012): 68 Kg
Height: 163 cm
BMR: 1474.3
DCR: 2064.02
Target (31/05/2012): 50 Kg

Day 1

Breakfast : 350 ml of Herbalife Shake (185 Calories), 600ml of Herbalife Tea Mix (0 calories), 1 litre of Plain Water (0 Calories)
Lunch: Nasi Goreng Ayam Goreng Kunyit (700 Calories), 1 litre of Palin Water (0 Calories)
Dinner: 350 ml of Herbalife Shake (185 Calories), 300 ml of Plain Water (0 Calories)
Activity: Lari Setempat 30 minutes (burn 262 calories)

So, secara keseluruhannya, aku cuma amik cuma 834 sahaja. Okaylah for starting. Aku tak berlapar dan aku still makan macam biasa, cuma kurangkan pengambilan kalori jek. Aku plan dua minggu sekali baru aku akan timbang berat badan aku. Itulah cara nak motivate diri aku. Selain tu, aku dah gantung baju lama aku sebagai pemangkin semangat untuk aku kurus semula dan berharap agar aku dapat pakai balik baju tu untuk ke opis.

Jadi kalau korang nak tahu tips-tips terbaik untuk menurunkan berat badan lepas ini, bolehlah rajin-rajin melawat blog aku ni, ataupun yang ini. Okay sok aku update lagi ya. Okay bai!

P/S: Semalam beli stock untuk makanan sihat dengan en.Husband.

27.2.12

Bengkel

Assalamualaikum dan Happy Monday...

Korang pernah kerja dari Bengkel? 
Aku sedang kerja dari bengkel.

Sekian.

P/S: MOM owh.. MOM.. Kerja keras untuk bayar bil bengkel.

22.2.12

KevIn Zahri Pesan!

SELAMAT tahun baru 2012! Apa azam tahun baru ini? Itulah persoalan biasa yang kedengaran menjelang setiap tahun baru. Ada yang ingin mencapai keputusan cemerlang dalam peperiksaan, dapat kerja, naik pangkat, bertemu jodoh, jadi jutawan dan kuruskan badan.

Kuruskan badan?

Kebiasaannya, apabila berbicara mengenai azam yang satu ini, kaum Hawa dan Adam yang mengalami masalah kegemukan, berat badan berlebihan dan obesiti menjadi individu pertama melahirkan hajat untuk memiliki bentuk badan menawan.
Ini kerana, mereka mahu tampil menarik dan bergaya. Namun, harus diingat, jika mahu kuruskan badan, lakukannya dengan cara yang betul bagi memastikan diri anda sihat dan terhindar daripada sebarang penyakit. Menyatakan azam mahu menguruskan badan memang mudah tetapi bagaimana mahu melaksanakannya? Adakah azam ini akan dilakukan secara bersungguh-sungguh atau ia hanya bakal menjadi angan dan omong kosong saja?
Justeru, bagi membantu anda, saya akan memberikan lima tip mudah untuk memastikan anda dapat menguruskan badan dengan lebih teratur. Bagaimanapun sebelum itu, saya ingin mengingatkan anda perlu tahu dengan jelas apa yang anda inginkan dan kemudian perlu berusaha bersungguh-sungguh untuk mencapainya.
Antara perkara penting yang harus disematkan di dalam diri adalah jangan sesekali mudah putus asa tetapi sebaliknya terus berusaha untuk mencapai matlamat itu.
Anda juga perlu faham setiap individu berjaya menguruskan badan dengan tahap kepantasan yang berbeza. Berikut adalah lima tip untuk memastikan anda sentiasa berada di landasan yang betul dan tidak akan ‘tergelincir’.

1. Catatkan matlamat anda:

Jika anda benar-benar ingin berjaya dalam misi menurunkan berat badan, ia harus dirancang dan dijadualkan dengan baik sebelum pelaksanaannya. Ambil pen dan kertas untuk menyenaraikan semua butiran perkara yang boleh dan dilarang dibuat. Pastikan anda menyimpan kertas itu di tempat yang senang dilihat dan akan bertindak sebagai ‘alat penggera’ (peringatan).Tempat terbaik untuk menyimpannya ialah di pintu peti sejuk anda. Selain itu, anda juga perlu mengkaji semula matlamat anda pada setiap hari bagi memastikan ia masih berada di landasan yang betul.

2. Tetap dan kekalkan tarikh sasaran

Menetapkan atau menandakan tarikh sasaran pada kalendar akan membantu anda melawan kecanggungan selain dapat menghalang kegagalan azam yang ingin dicapai. Jangan biar dan benarkan rancangan anda gagal.
Rencanakan sasaran dan tarikh tertentu untuk setiap perkara berhubung agenda matlamat tetapi biarlah ia
realistik.

3. Mengawal selera makan palsu

Mulai sekarang, buang semua makanan yang kurang berkhasiat seperti kek, pastri, makanan segera, minuman berkarbonat dan snek makanan ringan. Aktiviti membuang dan menjauhkan diri daripada semua makanan itu memang diakui amat sukar pada awalnya tetapi faedah yang akan diperoleh kelak boleh membantu anda
mencapai matlamat tahun baru.
Apa yang harus anda lakukan selepas itu adalah menambah item makanan yang lebih berkhasiat ke dalam senarai pembelian barangan. Antaranya termasuk diet protein seperti putih telur, ikan dan ayam, buah-buahan seperti epal, kurma, pear, strawberi dan oren, sayuran-sayuran hijau seperti cendawan, kacang merah dan brokoli serta makanan berkalori rendah, keju rendah kalori, agar-agar tanpa gula dan air mineral.

4. Menjadi lebih cekap dan mahir

Jangan ambil mudah setiap perkara atau rutin kecil yang termasuk dalam senarai matlamat anda. Pastikan diri anda boleh melaksanakan rancangan itu supaya hasilnya berbaloi. Lakukan sesuatu aktiviti pada setiap minggu seperti anda boleh menetapkan minum lapan hingga 10 gelas air kosong pada minggu pertama.
Minggu kedua pula, anda boleh tetapkan tidak akan menggunakan lif sebaliknya berjalan saja. Seterusnya, lakukan senaman selama 20 hingga 30 minit setiap hari dan elakkan menjamah makanan yang berlemak. Pada minggu kelima pula, anda perlu ambil makanan yang kaya dengan protein serta nutrien.

5. Simpan buku rekod

Setiap perkara yang direkod atau dicatatkan selalu memberi hasil yang lebih baik dan anda tidak perlu mencabar daya ingatan sendiri. Oleh itu, simpanlah segala butir aktiviti atau langkah yang sudah dicatatkan dengan sebaik mungkin.
Gunakan bantuan visual untuk memastikan dan menyemak rejim misi menurunkan berat badan anda. Ini akan terus menggalakkan anda dalam memberikan yang terbaik seterusnya mencapai azam tahun baru dengan jayanya.
Copy from: Kevin Zahri

Diet.. Na Ah!

Assalamualaikum & Hello Peeps!

Diet? Na ah.. bukan ayat Diet yang seswai untuk plan aku kali ini. Tapi lebih kepada, penurunan berat badan secara sihat tapi gembira boleh makan apa sahaja. Seriously! Y la aku susah-susah nak turunkan berat badan. Pertamanya, aku kesian kat diri aku. Nak tahu sebab apa?? sebab perut dah boyot. Lemak dah gelebeh sana sini. Tak percaya? Sila refer gambar kat bawah ni.


I am Happy for what I got now.. But still im not HEALTHY.
Need to change my lifestyle!!

Okeh, lemak kat lengan dah macam kaki gajah. Aiyoo.. baru je dua bulan kawen. Tapi badan dah macam mak anak lima. Isk..isk..isk.. itu kan tak bagus? Aku memang sangat happy dikurniakan suami yang pada aku perfect untuk mengisi segala kekurangan aku.

Sebab kedua aku nak turnkan berat badan aku ni sebab aku punya baju masa anak dara semua dah xboleh pakai. *dahsyat kan?* baru dua bulan. tapi.. tettttttt! Okeh, skunk rase nak nangis. Bayangkan kadang-kadang aku terpaksa pakai baju en.Husband, which really not cool kalao keluar asik kena pakai t-shirt jek. Totally not cool.

Dan sebab lain, aku cepat penat lately. Yelah dulu, gie kije aku naik tren then ari-ari naik turun tangga jejantas dan jalan kaki nak ke opis. La ni, en.Husband dah bagi kereta dia kat aku. ahahah. Jadi, memang tumbesaran yang hebatlah. Punggung pun melebar seperti senyuman yang semakin melebar.

Lagi, sebab corset aku ketat!!!!! aku xleh bernafas dah kalau aku nak pkai korset. Tk sampai lima minit aku akan bukak. Then akan tinggal garisan merah jek kat badan aku. Sangatlah tak cool.

So, mulai Isnin depan, aku dah plan nak ajak cik Dira Mazlan pergi jogging bersama-sama. Kalau korang nak tahu, cik Dira ni pun, sedang menurunkan berat badan secara semula jadi. Rajin cik adik ni pergi jogging bila hujung minggu. So, ada gang! boleh sesame badan fit, sexy dan sihat!

En.Husband sangatlah suka dengan palan aku ni. Sebab malam tadi dia dah hint aku secara tersirat. dia kata "By ni comeylah.. Kalau kurus balik mesti lagi comey". So aku paham, dia nak aku kembali macam masa sebelum kawen. Well, dear Hubby... Insya Allah by tunaikan okeh.


I wish i could be like this!
CHAIYOK!!!


okay.bai