Pages

Followers

12.5.12

Sabtu dan Simpton

Assalamualaikum....

Pepagi lagi aku dah bangun arini. Semangat ni nak balik umah ibu ngan ayah. Maklumlah hidup nomadkan, eheheheh haruslah excited bile dapat balik umah ibu ngan ayah. So, sementara tunggu en.Husband mandi, aku kemas bilik katil apa yang patut. Lepas tu, aku pulak gie mandi. Arini jugak aku ada appointment doctor. Bukan apa, aku asik rase something jek kat perut aku. Rase benda bergerak-gerak dan berdenyut-denyut kat bawah perut belah kiri (bahasa paling senang kat seblah kanan dibahagian ari-ari). Dan lately ni aku jadi sangat kuat makan. Lepas 2 jam makan, mesti aku jadi lapar lagi. Tak tahu lah kenapa. Pastu bangun tidur setiap hari mesti sakit pinggang dan perut aku lately ni buncit semcam. Aku ada jugak try guna pregnancy test kid, tapi jawapannya negatif. Kalau betul ada isi, aku lah orang paling happy sebab nak jadi mummy dan aku yakin, en.Husband lah orang paling bahagia nak jadi daddy. Tapi, is tak ade, aku takot benda lain jek. Ya Allah mintak jauhkan.

Aku sebenar tak tahu nak cerita apa. Cuma aku nak share simptom-simptom yang aku alami sejak 2 minggu ni.

1. Aku pening-pening mcm pusing-pusing sikit 2 minggu ni. Aku nak kata aku tak makan, aku makan jek. Nak kata tension kije tak jugak. Pelik ni.

2. Aku asik lapar jek. Lepas makan, makan lagi. Kalau makan yang sikit-sikit takpe. Ni lepas makan nasi lemas, makan bubur pulak pastu tengah ari makan lagi. Pelik sangat okeh.

3. Aku jadi cepat penat dan mengah. Aku asik ngantuk jek. Bawak kete pun ngantuk. Aku tak penah penat sangat sampai macam ni.

4. Aku kadang-kadang rasa mual. Tapi tak muntah. cuma rase nak muntah. Tapi tak kerap le. Kenkadang jek rase tu datang. Lagi pelik yang ni.

5. Aku sakit pinggang selalu bila bangun tidur. Macam badan tak larat jek. Ape kes ntah. Padahal aku sangat aktif okeh!

6. Aku punya perut besar!!! Ahahah seious, ramai tegur, macam perempuan mengandung. Jalan pun macam kedepan jugak perut tu. Kain dah tak muat!

7. Aku punya bahagian bawah perut sebelah kaan asik rase berdenyut-denyut jek. Bile tekan jadi sakit. Pastu, kadang-kadang rasa nyilu sangat kat bahagian ari-ari (rahim) ape kes ntah.

8. Aku selalu craving nak makan macam-macam. Tak tahu le nape. Bile check pakai pregnancy test kit, takde ape lak. Haishhhh pelik!

9. Aku period selalu on time, tapi kali ni lewat dua hari dan sekejap jek. Ape kes ntah. Takoooooot nih!

10. Aku selalu rase panas. On aircond suhu 16 c pun aku still panas. Kalau pakai kipas, tidur pun peluh-peluh. Nape ntah. Hormon tak stabil ke??

11. Aku sembelit. Aku tak pernah sembelit. Selalu buang air lancar jek. Dah 2 minggu ni aku sangat susah buang air (besar).

12. Dah 2 minggu aku asik dahaga dan minum air banyak tapi aku punya lidah still rase tajam macam dicucuk dan aku kerap kencing walaupun aku kurang minum air 3 hari kebelakangan ni. Ape kes??

Ha, tulah simptom-simptom yang aku alami. Sape boleh bagitahu aku, ape patut aku buat?? 

Okbai.

11 comments:

HaKU yG CoMeY said...

simpton yg akk kene nie mcm simptom sy sblom sy taw sy pregnant...
cume sy x kuat mkn..cume setiap kali mkn sy muntah...pastue pening yg teramat2...letih 2 biasa..cume perut 2 x der la nmpk..cosz die tgk org..wlpn sy da 6 bulan perut nmpk mcm 3 bulan ngandung je...anyway..sy cek mmg x detect ngandung...scan pon x nmpk...tp bile baby da 7 minggu br la diorg dpt detect melalui air kencing ngan scan..anyway..berjaga2 je..jgn mkn benda tajam!

~IekaZakaria~ said...

akak dah scan, takde... tapi tengok le next month.. kalau tak period.. then baru akak scan lagi...

Karen Klose said...

sis,, so da dpt detect blom sakit ape? i punye simptom exactly same like u, dr A-Z sume same.. setiap jam nak makan, rase mual tp x muntah. rase pening tp ntah. berdenyut2 n takot nk gi spital. test pregnancy kit tu negatif, lgpon period bru je lpas last week.. mai goddd. sis pls tell me sakit ape tu, batu karang or related dgn buah pinggang ?

~IekaZakaria~ said...

my dear.. xde sakit ape... that one simptom nak dtg bulan mase tu.. because of hormon... hormon since kawen agak lain sikit.... nway, better gie check doktor... because, masa akak ade simptom ni, akak gie klinik then mase scan doktor ckp rahim bengkak sikit... then, doktor bagi ubat surut bengkak & acid folic... Alhamdulillah, after period on June 2012, akak dpt tahu akak preggy.... so, cepat2 gie klinik, tgk rahim tu.... :)

Madam Rozie said...

Sis saya pun mengalami simptom2 yg sama jugak exactly 100% sama cam sis. Dekat 5 6 bulan dah jadi cam tu. Buat prenancy test takde pape pun. Nak jumpa Doktor takot la plak kalu tetiba doktor gitau ada penyakit bahaya..

Madam Rozie said...

Sis...saya pun mengalami simptom2 yg sama 100% macam sis. Dah dekat 5 6 bulan...tp bila buat pregnancy test takde pape pun. Nak pegi jumpa doktor takut la plak kalu2 petanda ada penyakit berbahaya =P

~IekaZakaria~ said...

Hi rozie!

Thanks for drop by ya... Anyway, better gie check dear.. Sebab now a days, macam-macam penyakit yang kite tak tahu. If effected our rahim tu, lagilah susah. Sebagai perempuan, itulah yang kite nak jagakan. So, my sugeestion, better rozie gie check. Ieka ni taklah pandai sangat pasal bab-bab ni... Tapi lebih baik elakkan penyakit-penyakit ni kan dari mengubati. Nanti macam-macam pulak. Lame sangat dah sakit tu smp 5 6 bulan. better jumpa pakar sakit puan.

Take care dear!

cinta.hati.ku. said...

assalamualaikum..

macam mana keadaaan saudari dah ok ker ..
saya pun mempunyai simtom yang sama .. ada saper saper leh guide x.. takut pun ada nie..

cinta.hati.ku. said...

assalamualaikum saudari..
bagaimana keadaan saudari.. dah ok ker .. saya pulak yang terasa sakit di bahagian perut sama dan sekitar kawasan pusat.. saya operation anak ke 2 lepas tu , saya dapat gastrik.. sampai sebulan sakit nie x hilang... tolong ada saper2 boleh bantu...

takut pun ada nie..

terima kasih..

~IekaZakaria~ said...

Hai CintaHatiku...

Alhamdulillah, Ieka sihat2 jek. Baru je lepas bersalin. Anyway, Ieka suggest agar awak pergi buat check up takut luka dalaman. Biasenya, lepas bersalin nurse/doktor akan tny keadaan perut kita. Kalau rasa tak okay, cepat2 pergi check... untuk ealak jadi melarat.. :)

aizu's life said...

salam.. singgah cni masa cari info pasal perut berdenyut.. heheheh... hopefully ada la rzki kami kali ni.. aminnn