Pages

Followers

22.10.13

STERIMAR- Nasal Hygiene for babies n kids

Assalamualaikum.... 

Juz nak share info from a fren of mine... seorang dokor yang ada anak kecik.. anak sulung.. dan sangat risau like me bile anak sakit... ihihi...

Attention to mommies.... 
 Now tengah musim URTI (upper respiratory tract infection). Baby boleh dapat demam/selesema/batuk. Usually viral (so xpayahla bagi antibiotic sbb antibiotic fight bacteria unless pegi Dr and Dr noted ade element of secondary bacterial infection).

So sape2 yg tengah ada simptom ni dinasihatkan jgn cium baby and hand hygiene kne jaga btol2, lepas batuk or bersin kne cuci tangan. Sila jaga etika bersin and batuk jgk . Aqil my son, had the same symptoms + being cranky on last Sunday .I pki nasal aspirator but dpt aspirate sket je. Hingus die meleleh je mcm air haha.


Then pagi smlm noticed die ssh nak bernafas and nafas die laju . So i decided to bring him to see a Paediatrician (luckily the specialist is my husband's cousin so sng la nk jumpe haha). And she gave us this nasal spray and siap ajar mcm mne nk gune . Ms buat the 1st time, Aqil menjerit2 mengamok2 smbl tendang2 bapak die (maybe sakit kot) tp hingus klua banyaaakkkkkk gileeeeeee.


Blk rmh, i thought bende tu akan sebabkan die sakit so i try it on myself, xrase ape2 pon, painless!. Ptg smlm i buat kt Aqil lg, tp x byk dh klua then die tido like 1000 years x tidoTido pkl 1am, pkl 7am bru mintak susu hahahaha.This morning die bangun tido senyum2 kt i haha dh ok sgt idong die tp i buat lg klua hingus yg kuning2 dh pekat gile lps tu die ok.


Now tgh tido ni.. I bace blog, dorg ckp kt Tesco Watson or Guardian ade jual RM 25-28Try la gne bende nih tp kne tgk youtube dlu cne nk gune. It really do wonders!!


So all mommies kay luar sane blhlah cube gune product dibawah ni... tadaaaa...


Gud luck.... bye.

20.9.13

Sorry

Sorry dear beloved ibu...

I know that im not being fair to you and ayah... But there's nothing i could do. Im trying to give the best as i can, but seem like i never be fair to you and ayah. Menjadi isteri, ibu dan anak dalam masa yang sama lately ni agak menyentap jiwa. Ieka baru nak mule berniaga kecil-kecilan nampaknya dah datang ujian yang Ieka rase agak tidak adil buat ibu dan ayah. Walaupun diorang tak show off perasaan itu, tapi dari cara bercakap, reaksi diorang, Ieka dah boleh agak. Sorry ayah.. sorry ibu.

Tak boleh nak teruskan, nanti banjir. Len kali sambung.. tapi juz nak ckp sorry ibu and ayah.

Bye.

18.9.13

Lama

Fuhh..fuhh... fuhhh buang habok sikit

Assalamualaikum dan Hi korang...

Dah lama sangat Ieka tak update blog ni kan, sejak ada anak dan mula bekerja ni, macam tak dan ape-ape nak update. Alasan ko kan... macam bizi bebenor. Okay, anyway since dah lama sangat tak update. Hari sajalah nak update pasal apa yang terbuku dihati. Ieka sedarlah selama ni Ieka ni bukanlah pekerja yang sempurna, tapi I always try to delivered everything dengan baik which is semua kerja pun kite kena buatkan susah ke senang ke, kena buat jugak. So, after 5 years dekat company yang sama, Ieka rase syukur sangat sebab ade team mate yang yang best. Sangat support each other. Cuma, agak mengecewakan bila hak kita dilewat-lewatkan atas alasan salah kita untuk perkara yang tak sepatutnya. Kecewa memang sangat kecewa. Oleh sebab itu Ieka sangat gigih mencari kerja lain. Bukan untuk Ieka tapi untuk anak dan keluarga. Sampai bila nak diperkotak-katikkan oleh orang lain. This is so unfair.

Pada Ieka ada degree atau tak, itu bukan isu, pengalaman yang mengajar seseorang untuk lebih matang. Jika nak compared pengalaman 5 tahun dan 20 tahun adalah sangat tak fair. Tapi manusiakan , bila ada diatas, yang dibawah ni dipandang macam takde hasil. What a shame. Kesian, seseorang berpengalaman luahkan kata tanpa pikirkan hati dan perasaan orang. Yang sangat tak professionalnya, bila dibelakang digelakkan orang tu pulak beramai-ramai. Kesian melayu kita. Sangat kesian.

Okaylah tak mahu cerita yang tak seronok tu. Lepas ni kita cerita yang seronok pulak. Yang dah berlaku tu biarlah Allah yang membalasnya. Kita hanya berdoa dan terus berdoa agar satu hari nanti orang tu akan termakan balik kata-katanya.

Bye.