Pages

Followers

15.12.12

Checklist Barangan Baby!

Assalamualaikum dan Hi......

Hari ni mari kita cerita-cerita pasal checklist banrangan baby. Almaklumlah, baby HZ ni, lagi dua bulan lebih jek nak keluar. Ieka ngan Apiz memang belum prepare ape-ape barang lagi pun untuk dia. Tapi takpe, Insya Allah, hujung Disember ni kami akan bershopping sakan! Yippies... of cox la mama yang paling happykan. Lagi-lagi bile doktor dah sahihkan gender my baby ni. Boy or Girl? eheheheh Rahsia! Bwueeeekkkk! Ekslusif okeh! Nanti Baby HZ dah kuar ioolllssss bagitau okeh!

Actually, Ieka pun terpinga-pingan nak beli apa untuk baby. Almaklumlah this is my first time preggykan. So, macam lost sikit. Tapi, Alhamdulillah sebab Ieka ada ibu and ayah yang selalu bagi guideline masa preggy ni. Walaupun diorang tak tunjuk yang diorang excited nak dapat cucu yang pertama, tapi Ieka tau, jauh kat dalam hati tu, memacam plan d diorang buat okeh! My Ibu and Ayah tu, sangat unpredictable but I love them so much! So, back to the list, Ieka dapat list ni pun lepas googling dan blogwalking dekat banyak blog gak. Tapi Ieka tertarik dengan satu blog ni. Blog milik my senior mase sekolah menengah dulu.Nak tahu blog ape? taaadaaaaaa.......  Blog Pn. Amy . So, korang boleh amik jugak guideline dari situ. Thank u so much Kak Amy for the tips yang ada pada ur blog! Ieka pinjam checklistnya ya!

So, jom kite tengok-tengok checklist tersebut. Please scroll sikit kebawah. ehehehhe


Checklist for baby & mommy 
Clothes :
Long sleeve
short sleeve
sleeveless rompers
Sleepsuits
Mittens & Booties
Receiving Blankets
Barut
Baby laundry detergent

Feeding :
Breast pump
Feeding bottles
Storage bottles
Strelizzer
Bottle /Food Warmer Bib
Bottle drying rack
Pacifier

Bottle Cleanser Bathing/Baby Care :
Bath tub
Baby shampoo /baby bath
Baby lotion /oil
Cotton buds
Cotton balls
Towels
Changing Mat
Baby wipes
Brush & Comb
Baby nail clipper
Thermometer
Disposable diaper
Minyak Yuyi

Beddings :
Baby cot
Mattress
Blankets
Mosquito net for cot

Travel :
Stroller
Car Seat
Baby Sling
Diaper bag + travel changing mat

For mommy:
Disposable/ washable breast pads
breast pads
Nursing bras
Maternity pads
Warm socks
Nursing tops
Disposable panties


Ini cuma guideline yang Kak Amy bagi dalam blognya. If korang nak ikut boleh, tak  nak pun takpe. Tapi seriously, its help la untuk mommy to be yang memang lost tak tau mana nak start dulu macam Ieka ni. Ada checklist ni, senang sikitlah kan. Its depends on ur budget dan juga keinginan. Bukan wajib iku semuanya pun. Takmo ikut pun takpe. eheheh iooollsss tak marah pun.

Anyway, itu jek nak share arini. Sekarang nak pergi kejut Apiz bangun tido. Almaklumlah cuti-cuti macam ni, enchik suami sy ni suke tido. Jadi mari kite kejut dia sebab sy nak balik kepong. Nak sambung gossiping dengan ibu. Semalam gossiping thru handphone tak syok sangat sebab telinga panas cakap lelame. eheheh. Okay selamat membaca guys! Peace!

P/S: Luse our 1st anniversary, Nak tahu apa sy beli tuk enchik suami?? tungggguuu nanti iolllsss update okeh. Luv u guys!

No comments: