Pages

Followers

24.6.12

Sakit

Assalamualaikum...

Orang kata jangan stress kalau kita mahu dapatkan zuriat. Tapi macamana tak stress kalau every people yang kau jumpa tanyakan soklan... "Eh, dah nak masuk tujuh bulankan korang kawen.. bila lagi nak bertiga?". Aku sangat benci soklan tu. Hello encik/cik/puan/tuan/datuk/mak nenek, meh saya nak explain satu demi satu. Nak terang elok-elok supaya korang semua boleh masuk dalam kasut aku. Meh rapat-rapat meh. First of all, terima kasihlah ye sebab tanya soklan macam tu kat aku dan encik suami. Cuma aku nak le terang sikit kat korang. Kalau aku cuba dan berusaha hari-hari untuk dapatkan zuriat, tapi Allah kat belum masanya, so, belum masanyalah kan? boleh tolong stop tanya soklan yang OBVIOUSLY korang tahu itu kerja Allah. Boleh? Aku daripada sihat jadi sakit tahu dengan soklan korang. Sakit hati!

Okay itu je aku nak sampaikan. Sebenarnya aku nak cerita benda lain, cuma nak sampaikan apa terbuku dihati. Okay, berbalik kat cerita aku. Lately ni, dekat seminggu gak lak aku mengalami symptom-symptom yang hampir macam nak datang bulan tapi, masalahnya, aku baru je habis period dua minggu. Antara symptom-symptom aku alami ialah:-

1. badan aku selalu benor rasa panas. peluh-peluh je bila tido, padahal kipas ngadap kat aku.
2. Breast aku denyut-denyut. jarang aku rasa walaupun dah nak sampai waktu period. sangat pelik!
3. Perut aku sebelah bawah pulak toksah cerita. Sakit mcm nak cramp dan mencucuk-cucuk. kadang belah kanan, kadang belah kiri kadang kat bawah pusat. Ape kes ntah.
4. Aku susah benor nak membuang air besar. Padahal minum bukan banyak.
5. Aku susah tidur. Tengah malam mesti terjaga dan aku susah betul nak tidur balik.
6. Aku bangun pagi, dan 3 hari ni muntah. Tapi peagi jelah lepas siap pakai baju nak gie kije.
7. Aku tak leh makan coklat. Bila makan je, mesti aku muntah dan rasa loya. Haishhh!
8. Aku sakit pinggang dengan punggung kalo duk lama-lama.
9. Aku cepat penat. Lepas solat magrib mesti aku dah terlentuk tido. Kalau encik husband tak kejut confirm aku tak bangun. Tapi bila dah bangun aku tak mampu tido balik.
10. Aku sangat sensitip. Kalau encik husband wat ape-ape jek mesti aku sentap. Alahai.

So, korang tau ke ape penyakit aku ni? Aku sangat takot sebab banyak sangat info kat google ni Dan semuanya menakutkan. Aku nak gie jumpa doktor pun aku takot... huwah tolong!

5 comments:

HaKU yG CoMeY said...

bile org tanye senyum je..
jgn dipikirkan...lame2 diorg x branie da jwb..x pon bile diorg tanye ckp je..belum rezeki...

bab sakit2 kat perut 2..g la cek kat hospital..kalo sis period teruk x kene senggugut..kwn sy kalo period teruk kene senggugut...cek2 ad cyst..sb 2 da setahun kawin lom ada rezeki lg..benda 2 elok kene cek..sb kalo die membesar sgt2 la bahaya...g cek taw sis!

Farah Jasni said...

Dik..,

along suggest awak pi gynae lah.. Huhuhuhu.. Selalu sangat sakit tuh. Better pi cek betul2..
Of cos i'm praying the best for u.. Hope there's notin' serious.. But jz in case,pergi cek ok?
I remember my friend's once told me that she had the cramping symptom.. Masa tuh baru2 kawin. Gi cek doc,doc kara hormone imbalance. Sebab baru kawin,jadi hormon dalam badan macam nak adjust lah.. Maybe awak pon camtuh kot.. But I'm no doctor.Better if u go n get proper check up.. Jz to make sure everytin is ok..
Cheer up dear.. InsyaAllah,ada rezeki..Bnyk2 doa suami isteri...Kdg2 apa yang kita nak tuh,bukan yg terbaik utk kita pd mata Allah.. Apa yg kita tak nak,itu yg terbaik pada Allah.. Jadi kena bnyk doa.. InsyaAllah.. :)

~IekaZakaria~ said...

Along....

Doktor kate mungkin Fatin nak dpt cousin kot.. eheheh so, need to wait another 2 weeks.. sbb dah check semua tdi.. everything okay.. cuma demam dan symptom prenancy tu terserlah byk.. so, another 2 weeks akan check up lagi.... setakat ni, xde mslh sakit kencing kotor or benda lain.. Insya Allah along.. ade rezeki.. fatin jadi kakak sedara la.. amin ;)

~IekaZakaria~ said...

Adik comey.. thank s yang.. Akak check da.. alhamdulillah xde benda2 yang kite takot tu... Akak sihat.. cume mmg period pain teruk sbb keturunan kot.. my mum having a very huge period pain yang.... so do i... Insya Allah lagi 2 minggu doktor suro dtg balik.. wat pregnancy test and another scan.. doakan akak ya :)

HaKU yG CoMeY said...

i will..
insyaAllah...
Allah maha mendengar..
Dia dengar segala doa yg hamba die pohon..cume cepat atau lmbt je die akan tunaikan...
hope dia ada 2 minggu nnti..=)