Pages

Followers

31.12.10

Shawl Tutorial #1

Morning peeps!!...

Semalam aku dah dapat shawl aku yang aku beli dr kawan aku melalui FB nya (LoveIsChenta Shoppe). Dan semalam jugak aku dapat Syria Inner aku yang aku beli dr Kak Ita (kakak  kat opis aku). Total shawl aku semuanya adalah 50helai dan Inner ada 20 helai. hhahah Aku plan sehingga hujung 2011 nanti.. aku harap aku dapat kumpul 100helai shawl dan 50 helai inner. hehehe (soulmate.. sila jangan marah.. i got new hobby for 2011).

So since aku memang selalu pakai shawl g kije (walaupun tak cantik.... aku tau tapi aku pakai jugak!).... so.. one of my friends kat opis nama dia DIRA.. ask me to teach her nak pakai shawl sbb her bf, nk tgk awek dia pakai (Dira.. plz ask Ayep pasni byr i jadi cikgu shawl u okay... nghe.. ngeh.. ngeh).

So here i am... i come out ngan tutorial secara picture je k... nak video, i malu!.. so let's start our class guys!

Cara-cara pakai Shawl ala-ala Siti Nurhaliza.


1. Sediakan Inner Syria, Plain Shawl (i prefer cotton), pin peniti dan pin keronsang.

Inner Syria

Plain Shawl

2. Then bila dah ada semua yang nak digunakan, pakai inner syria tu terlebih dahulu.

Abaikan ye kalo model xcantik!

3. Adjust plain shawl anda dan letakkkan diatas kepala. Kemudian, ambil salah satu penjuru shawl dan kemudian pinkan diatas kepala dengan pin peniti

Pinkan ditengah2 kepala.

4. Kemudian, naikkan shawl yang anda jatuhkan terlebih dahulu tadi keatas kepala semula. Dan adjust kedudukannya supaya anda berasa selesa.

letak seperti ini.

5. Then, pinkan dengan mnggunakan keronsang dibwh dagu mengikut keselesaan supaya shawl tidak jatuh.
6. Lilitkan shawl selebihnya dan pinkkan dengan menggunakan pin peniti di kepala juga.
7. Hasilnya kelihatan seperti anda memakai 2 helai Shawl.

Adjus kedudukan shawl supaya selesa

Pinkan penjuru Shawl dikepala sekali lagi.

Inilah hasilnya.
Selamat Mencuba.

So... inilah hasilnya. maaf ye kalau model agak kurang cantik. Aku memang pun tak cantik. So, my dearie Dira.. hope this toturial will help u okay darl. Selamat mencuba.

P/S: Aku pun baru belajar. If ada cara yang lebih best. sila-silalah kongsi ya.

3 comments:

dira said...

hahaha...makashih cik ika...

~IekaZakaria~ said...

u r most welcome dearie ;)

Miss.kUcarKacer said...

hurmm..nice,nk try la nt...hehehe,tQ sis...