Pages

Followers

27.2.11

DIET & DISIPLIN

Hey All! All my readers And Stalkers!! welcome yaw.


 Okay.... today i would like to talk about my diet routine. Lately ni, memang susah benar mak nk diet nyah (suddenly i jadi adik2.. huhuhu )... y?? becox of my discipline la.. i am not very sure y la i *malas susah sgt nk maintainkan diet i (haih!! nafsu mkn membuak-buak sejak dua menjak ni) But then, bila i pikir balik (pikir memanjang tp.. haremmm) cannot wooo.... I nk cantik on my *wedding  Big day. Im so scary bile tgk my *lemak-lemak lebihan-lebihan dh kembali kat bahagian peha!! sgt hodoh okay!!...


So becox of that I pun search dengan rancaknya pasal my fav. actress *jessica alba punya diet routine. So what I found from my research (ang jgn research lebih.. tapi tak guna bikin malu ja!). Here you go:




Jessica Alba’s Diet Plan
It’s a South Beach style diet, with lean meats, whole grains, low-fat cheeses, fruits and veggies.


  • Breakfast
    1 cup oatmeal with berries with 3-4 scrambled egg whites when working on the film set.
  • Lunch
    Salad with 170 gms (6 ounces) of chicken breast or fish (salmon, tuna)
  • Dinner
    Sashimi or or 170 gms (6 ounces) of petit filet of beef or other lean protein with unlimited veggies and 3 small red potatoes
  • Snacks
    handful of almonds or hot air popped popcorn.
Jessica Alba’s Work Out 

Jessica’s is big on exercise with lots of cardio on the elliptical, stationary bike or treadmill for 30 minutes four times a week. She adds resistant-training including weights and yoga to tone up for her action roles in films.


*sekadar hiasan*

Okay honestly, all the sentences up there was not "created" by me. I do not copy & paste it from this website. There's a lot of tips kat website mat salleh tu ha. Try search okay kwn-kwn. Banyak tips yg u all boleh dapat dari situ. 

Okay back to my story morry tadi. Seriously now, I look like "tong drum" whit small head. Hodoh sungguh. So, I seriously wanted to look gud on my *wedding big day . Ramai yang kata, alah lama lagi. But for me, for person yang mcm I, 8 bulan lagi adalah sangat sekejap. Masa berlalu dengan cepat skunk u olls. Mak tak sempat bikin apa-apa pun, dh abis bulan 2. Sorry to said pada diorang yang kata, aku kalut. Yes i am. Banyak benda nk urus weh! Kursus kahwin pun tak p lagi ni. haih.

So untuk pastikan aku kembali diet. Aku kena disiplin & kuatkan semangat (hai.. ieka dulu boleh takkan skunk tak boleh.. malas banyak nampak). Kali ni aku betul-betul nak pastikan aku dapat berat hanya 50Kg on my *wedding  big day. Macamana nak buat? selain dari ikut tips yang Amirul bagi, aku akan pastikan aku buat aerobic yang aku dh download dr you tube ni .*Aerobic ni best okay sangat berkesan*

Dan aku plan untuk mula berlari kembali, stop taking rice again. This time around, aku tak mau dh ambil supplement. Bukan tak bagus, tapi nk cut cost. heheh. Insya Allah after  get married mungkin boleh wat bajet on that dengan en. Sepet.  He wanted me to look okay & unfortunately, aku ni ha selalu je hampakan dia. So, aku nk le dia tgk aku lain on our day. hahah. (berangan sangat ang ni Ieka).

Jadi, akan I usaha tuk slim melim. Tempoh yang diberi adalah 6 bulan dari sekarang. kenapa 6 bulan?? sebab bulan 8 dah puasa so automatiknya, dh boleh berdiet tanpa planning & sekat pemakanan dgn dahsyat. cuma perlu control. 


Semoga niat murni aku ni akan termakbul Setan-setan, nafsu makan sila duk jauh2 a...... ang jangan mai tang ni... aku nk kasi selim melim bdn aku. Baru aku leh bergerak cergas, pakai apa pun cantik then.. baru la aku tak "Balak Liat" lambat-lambatkan sembahyang! haihsh.. nk jadi bini orang, kena pastikan semua pun teratur. Insya Allah kalo niat baik Allah tolong.


P/S: Duk cari guru agama. Kalo minat sila comment sy. tq.

4 comments:

Farah Jasni said...

Pernah dengar zumba (Google it!)? It is sumtin like aerobic, but more interesting. macam dancing pon ada. so takde la kite malas2 sbb menda tuh best..
My friend (err..not me,sbb I tak sempat..Alasan!!) is now practicing it.. And it rili works on her.. She lost a lot of kilos so far..

~IekaZakaria~ said...

wah!! along best ni.. weeeeee....
t kite google & download... (hehehhe xpe along dh slim balik)..... smlm kite wat aerobic.. (mengah-mengah) hambik.. tp syiok cox basah 1 baju.. wahahaha :P

Farah Jasni said...

Hahaha... Tell me about it! I paham sangat perasaan org-nak-kurus-utk-kawin.. Ku juga macam kamu juge dulu.. Hahaha.. Kalo leh nak sumbat badan dalam baju size S kan (walopon hakikatnya kite saiz L kot!).
Takpe.. Berusaha dengan gigih... InsyaAllah.. Tapi jangan sampai memudaratkan diri plak.. Kesihatan kena jaga juge.. Kang badan slim,tapi muka lak pucat cam org tak cukup zat,pekehal nye kan (walopon leh tempek make up)..
Good luck dear...

~IekaZakaria~ said...

along... kat youtube i download.. byk sgt2.. hahahah mengah2 serious... smlm wat lagi... hahaha tu la nk sumbat s (walaupun rangka besar.. semua pun besarkan.. ) meh along kite aerobis sesame.. :P