Pages

Followers

27.2.11

DIET & DISIPLIN

Hey All! All my readers And Stalkers!! welcome yaw.


 Okay.... today i would like to talk about my diet routine. Lately ni, memang susah benar mak nk diet nyah (suddenly i jadi adik2.. huhuhu )... y?? becox of my discipline la.. i am not very sure y la i *malas susah sgt nk maintainkan diet i (haih!! nafsu mkn membuak-buak sejak dua menjak ni) But then, bila i pikir balik (pikir memanjang tp.. haremmm) cannot wooo.... I nk cantik on my *wedding  Big day. Im so scary bile tgk my *lemak-lemak lebihan-lebihan dh kembali kat bahagian peha!! sgt hodoh okay!!...


So becox of that I pun search dengan rancaknya pasal my fav. actress *jessica alba punya diet routine. So what I found from my research (ang jgn research lebih.. tapi tak guna bikin malu ja!). Here you go:




Jessica Alba’s Diet Plan
It’s a South Beach style diet, with lean meats, whole grains, low-fat cheeses, fruits and veggies.


  • Breakfast
    1 cup oatmeal with berries with 3-4 scrambled egg whites when working on the film set.
  • Lunch
    Salad with 170 gms (6 ounces) of chicken breast or fish (salmon, tuna)
  • Dinner
    Sashimi or or 170 gms (6 ounces) of petit filet of beef or other lean protein with unlimited veggies and 3 small red potatoes
  • Snacks
    handful of almonds or hot air popped popcorn.
Jessica Alba’s Work Out 

Jessica’s is big on exercise with lots of cardio on the elliptical, stationary bike or treadmill for 30 minutes four times a week. She adds resistant-training including weights and yoga to tone up for her action roles in films.


*sekadar hiasan*

Okay honestly, all the sentences up there was not "created" by me. I do not copy & paste it from this website. There's a lot of tips kat website mat salleh tu ha. Try search okay kwn-kwn. Banyak tips yg u all boleh dapat dari situ. 

Okay back to my story morry tadi. Seriously now, I look like "tong drum" whit small head. Hodoh sungguh. So, I seriously wanted to look gud on my *wedding big day . Ramai yang kata, alah lama lagi. But for me, for person yang mcm I, 8 bulan lagi adalah sangat sekejap. Masa berlalu dengan cepat skunk u olls. Mak tak sempat bikin apa-apa pun, dh abis bulan 2. Sorry to said pada diorang yang kata, aku kalut. Yes i am. Banyak benda nk urus weh! Kursus kahwin pun tak p lagi ni. haih.

So untuk pastikan aku kembali diet. Aku kena disiplin & kuatkan semangat (hai.. ieka dulu boleh takkan skunk tak boleh.. malas banyak nampak). Kali ni aku betul-betul nak pastikan aku dapat berat hanya 50Kg on my *wedding  big day. Macamana nak buat? selain dari ikut tips yang Amirul bagi, aku akan pastikan aku buat aerobic yang aku dh download dr you tube ni .*Aerobic ni best okay sangat berkesan*

Dan aku plan untuk mula berlari kembali, stop taking rice again. This time around, aku tak mau dh ambil supplement. Bukan tak bagus, tapi nk cut cost. heheh. Insya Allah after  get married mungkin boleh wat bajet on that dengan en. Sepet.  He wanted me to look okay & unfortunately, aku ni ha selalu je hampakan dia. So, aku nk le dia tgk aku lain on our day. hahah. (berangan sangat ang ni Ieka).

Jadi, akan I usaha tuk slim melim. Tempoh yang diberi adalah 6 bulan dari sekarang. kenapa 6 bulan?? sebab bulan 8 dah puasa so automatiknya, dh boleh berdiet tanpa planning & sekat pemakanan dgn dahsyat. cuma perlu control. 


Semoga niat murni aku ni akan termakbul Setan-setan, nafsu makan sila duk jauh2 a...... ang jangan mai tang ni... aku nk kasi selim melim bdn aku. Baru aku leh bergerak cergas, pakai apa pun cantik then.. baru la aku tak "Balak Liat" lambat-lambatkan sembahyang! haihsh.. nk jadi bini orang, kena pastikan semua pun teratur. Insya Allah kalo niat baik Allah tolong.


P/S: Duk cari guru agama. Kalo minat sila comment sy. tq.

25.2.11

Kashaf Imani - AWESOME!

24.2.11

KUKUH


Yeah!!! for one & only en. Sepet.. here's for u.. 
YOU STILL THE ONE!

22.2.11

Kagum

Budak ini sangat sempoi.
I loikeee!
nak tahu video dia yang lain..
sila klik sini

P/S: sila enjoy! peace!

17.2.11

Tips Pengiraan Kalori dan Diet By Hamirul Aizat

Hello korang!!

Hari ni, Ieka nak share tips berguna tuk anda-anda yang berniat tuk menurunkan berat badan dengan efektif. Lebih-lebih lagi tuk bakal-bakal tunang orang, isteri orang atau bakal menyudahkan pantang selepas melahirkan baby anda.

Okay, tips ni aku dapat daripada kawan aku si Hamirul Aizat. Yerp!! dulu si Mirul ni badannya somey sangat chubby.. dagu dia pun agak berlapis. Itu dulu. 6 bulan lepas. Aku repeat 6 bulan lepas. Sekarang ni.. woooooo sangat slim. Apa rahsia dia?? jgn terkejut, dia tak amik supplement pun! serious.. aku tak tipu. Tapi macam mana dalam masa 6 bulan dia boleh turun 20 kg? So jom kita tengok apa tips yang Mirul dh share dengan aku.


*Pict2 ni aku dh mintak izin Mirul tuk Publish kat Sini*


*Pict mase Mirul Chubby 6 bulan lepas*
Ni masa Mirul Chubby
Berat: 78 KG


* Ni Pict Mirul yang terkini*
Mirul dh Kurus
Berat: 58KG
*kagum* ^____^

Tips Diet & Get Slim By Hamirul Aizat


1. Sebelum mulakan diet, kita perlu tahu nilai kalori yang kita amik hari-hari. Disini aku listkan senarai kalori bagi perempuan dan lelaki yang aku dapat melalui Pak Google dengan link yg Mirul bagi. Thanks pak!



Dewasa
Umur (Tahun)
Tenaga (Kalori)
Lelaki

20 - 39
40 - 49
50 - 60
> 60
2,530
2,400
2,280
2,020
Perempuan

0 - 39
40 - 49
50 - 60
> 60
2,000
1,900
1,800
1,600


Persoalannya, macamana nk tahu jumlah keseluruhan kalori yang korang ambil? Nah sila lah kira. Aku senaraikan dibawah ni, jenis makanan dan jumlah kalorinya.

Kuih-Muih
1. Kasui berkelapa parut (sekeping) = 160 kalori
2. Kuih lapis (sekeping) = 130 kalori
3. Bingka ubi (sekeping) = 220 kalori
4. Cekodok Pisang (sebiji sederhana) = 180 kalori
5. Popia goreng (satu) = 130 kalori
6. Popia basah (satu) = 95 kalori
7. Pisang goreng (sekeping) = 170 kalori
8. Kek biasa tanpa krim (sepotong) = 87 kalori
9. Karipap (sebiji) = 130 kalori
10. Sandwich sardin (sekeping) = 70 kalori
11. Bubur kacang (semangkuk) = 100 kalori
 Lauk Pauk
1. Ikan kembong kari berkuah (seekor) = 85 kalori
2. Ikan tenggiri goreng bercili (sepotong) = 142 kalori
3. Ikan kembong goreng (seekor) = 140 kalori
4. Ikan senangin masam manis berkuah (sepotong) = 210 kalori
5. Daging lembu kari berkuah (2 kotak mancis) = 130 kalori
6. Ayam kari berkuah (sepotong) = 250 kalori
7. Ayam goreng (sepotong) = 255 kalori
8. Ayam tandoori (sepotong) = 220 kalori
9. Sambal udang (setengah cawan) = 70 kalori
10. Sambal sotong (setengah cawan) = 55 kalori
11. Telor goreng (sebiji) = 110 kalori
12. Tauhu goreng (sekeping) = 110 kalori
13. Kacang panggang dalam tin (2 sudu makan) = 40 kalori
Kegemaran Ramai
1. Nasi putih (satu setengah cawan) = 260 kalori
2. Nasi lemak bersambal (sepinggan) = 400 kalori
3. Nasi goreng bertelur (sepinggan) = 635 kalori
4. Nasi briyani berayam (sepinggan) = 880 kalori
5. Nasi minyak kosong (sepinggan) = 445 kalori
6. Nasi ayam kosong (sepinggan) = 300 kalori
7. Mee goreng kosong (sepinggan) = 660 kalori
8. Mee sup (semangkuk) = 380 kalori
9. Mee hoon goreng (sepinggan) = 550 kalori
10. Roti putih (2 keping) = 156 kalori
11. Roti canai kosong tanpa kuah (sekeping) = 200 kalori
12. Capati tanpa kuah (sekeping) = 180 kalori
13. Pau ayam (sebiji) = 203 kalori
14. Emping jagung kosong (secawan) =160kalori
Makanan Segera
1. Peha ayam goreng (satu) = 130 kalori
2. Nugget ayam (satu) = 60 kalori
3. Kentang lecek (satu tub kecil) = 90 kalori
4. Sayur kobis hancur (satu tub) = 75 kalori
5. Burger keju (satu) = 425 kalori
6. Kentang goreng (satu kantung kecil) = 405 kalori
7. Sate ayam (secucuk) = 35 kalori
8. Pizza berkeju (sepotong) = 240 kalori
Buah-buahan
1. Tembikai (sepotong) = 20 kalori
2. Betik (sepotong) = 45 kalori
3. Pisang emas (2 biji) = 76 kalori
4. Durian (5 ulas) = 64 kalori
5. Limau (sebiji) = 42 kalori
6. Jambu batu (sebiji) = 110 kalori
7. Nenas (sepotong) = 59 kalori
8. Epal (sebiji) = 63 kalori
9. Ciku (sebiji) = 44 kalori
10. Mangga (sebiji) = 103 kalori
Minuman
1.minuman berkabonat 1 tin 285g = 120 kal
2.minuman kotak 250g = 105 kal
3.susu tepung penuh krim 1 sudu makan = 33 kal
4.susu tepungtanpa lemak 1 sudu makan = 25 kal
5.aiskrim 2 skop= 390 kal
6.susu pekat manis 1 sudu makan = 71 kal
7.yogurt rendah lemak 1 cawan = 90 kal
8.mentega 2 sudu teh = 75 kal
9.keju chedar 1 keping =58 kal
* jadi kiralah kawan-kawan, kalau ikutkan.. haihh!! lebih 2000 kalori 1 hari.. tu pasai tu ang gemuk ieka oooiiii*
2. Si Mirul ni, turun 20 KG dengan hanya tak ambil nasi selama 6 bulan. Dia gantikan dengan karbohidrat yang lebih rendah kalorinya. 
3. Setiap hari kena senaman. Yerp!! ni tips paling mujarab. Dah le mkn byk, tp bila nk exercise, hampeh. Pemalas mana le tak mengembang.
4. Then mlm jangan makan after 7 mlm. Well, memang tips member aku bagi ni simple. But dia dah buktikan benda ni berkesan! dan aku kagum.
5. Minum air kosong byk2 sebab air putih/kosong/suam tiada kalori atau 0 kalori. Diulang 0 kalori. hahah so minum byk2. Kulit pun cantik tau!
*tips ni simple jek. So selamat mencuba*
P/S: Thanks Mirul for the tips & izinkan aku post this thing kat blog ni. Siap bagi pinjam pict tu. Thanks Babe!

Peluang

Mungkin ada peluang yang cerah dihadapan itu untuk aku,
Mungkin itu pilihan terbaik,
Namun, sebelum ianya terjadi, aku perlu benar2 sediakan diri aku,
Aku masih belum cukup kuat untuk raih peluang yang terbentang tu,
tapi aku akan cuba.. Demi Masa Depan.
Doa Ibu Ayah, Keluarga, Tunangan dan Kawan2 amat aku hargai.

P/S: Ya Allah jika peluang itu terbaik untuk aku, kau permudahkanlah.
        Mari Tuntut Ilmu lagi, dan lagi!

14.2.11

Checklist

Bulan 12 ni, Insya Allah kami akan dilangsungkan. Apakah? Diijabkabulkan. So, semua benda aku memang tak buat lagi dan tak start lagi. Jadi mari kita wat checklist!

1. Kursus Kahwin - 23 & 24 April 2011
2. Test HIV - Belum
3. Isi Borang nikah & Keizinan untuk berkahwin - Belum
4. Dewan - Sudah
5. PA system - Sudah
6. Marhaban team - Sudah
7. Kompang - Sudah
8. Silat - Sudah
9. Senarai tetamu - Sudah
10. Hantaran - 1% baru
11. Baju Nikah - Belum
12. Mak andam - Sudah
13. Bilik Pengantin - Belum
14. Kad Kahwin - Belum
15. Goodie bag / bungan telur - Belum

*banyak lagi.. dan aku sangat wisau, Cukup ke 9 bulan nk uruskan semuanya?? haish!!.... benda-benda besar ibu, ayah & pak long (Ismail) yang tolong-tolong aku uruskan. Duit je sediakan. hahahhaha... pening haih!

P/S: Sepet.... boleh ke kita ni? Adeh!

9.2.11

Pre-Wedding K.A.M.I

Beginilah cerita kami bermula
Kami berkenalan pada 22/12/2003
Suka duka sedih ketawa kami lalui bersama




Hinggalah satu masa wujudnya CHENTA dalam hati



 Dan......
Dia datang menghantar pinangan



Cincin disarung sebagai tanda ikatan sebelum kami diijabkabulkan.


dan berharap segala impian dan doa akan dimakbulkan Allah dan dipermudahkan segala urusan 
untuk mendirikan sebuah mahligai indah.


dan akan bahagia hingga ke akhir hayat

 Insya Allah
-HAFIZIEKA-
6th Feb 2011

P/S: Thanx to our lovely Kak Sya for all the lovely Pictures.
We luv u Kakak.


-Pre-Wedding HafizIeka-
PG: Kak Sya & Abg Syarul
Location: Taman Metropolitan, Kepong.
Date: 6th Feb 2011

8.2.11

A New Day For A New Chapter

Ye aku dh di"booked" orang. Dan aku bersyukur dengan apa yang dah Allah anugerahkan kepada aku. Alhamdulillah, after Seven amazing years we spend together as a friend... One wonderful year as a couple... & now, aku telah pun di "ikat" dengan sebentuk cincin. Alhamdulillah, semuanya berjalan lancar. All my relatives terdekat semua ada. Biarpun majlis kami kecil sahaja, tapi... aku rasa itulah majlis terindah! Yes.. semua pun akan kata begitukan untuk majlis mereka.. but still aku rasa, majlis aku ni Indah. Hubungan kami direstui dua-dua belah pihak. Alhamdulillah.

Dear Muhammad Hafiz Md. Sharit,
Thanx for choosing me as ur future wife. Kamu anugerah Tuhan yang tak ternilai untuk saya. Terima kasih untuk tahun-tahun indah yang kita lalui. Susah senang, Gembira sedih, Gelak tangis yang kita kongsi bersama. Selama 7 tahun kamu jadi telinga yang paling baik untuk saya. Mendengar bebelan saya, tangisan saya, rungutan saya, keluhan saya dan cita-cita saya. Hope lepas ni, kamu akan terus jadi telinga saya yang paling setia, kekasey saya yang paling mengagumkan dan kawan saya yang paling akrab. Semoga segala rancangan kita akan dipermudahkan oleh-NYA. Owh! terima kasih untuk rasa chenta yang kamu wujudkan dalam diri saya. U r very wonderful person, and i'll never had enough to get to know u more and more. Thanx Heart!
*tulis surat chenta sikit..ko poyokan IEKA??*

Owh, aku pun nak say thanx to beberapa orang yang banyak support our relationship ni. Turun bangun relationship ni, sampai both of us jadi mcm sekarang. Sapekah insan2 bertuah tu?? jeng-jeng....

1. Ibu & Ayah: Terima Kasih untuk restu yang diberi. Insya Allah adik akan belajar menjadi Isteri yang baik selepas nikah t. I will always be the BABY GURL for both of u.. Luv Ya!
2. Mak Hafiz: Thanx auntie for accept me. Insya Allah saya akan belajar jadi menantu & Isteri yang baik.
3. Sedara Mara: Owh!! terima kasih MD'S & Othman's Families. Tak terkata. Tak terluah rasa terima kasih tuk semuanya.
4. Sedara Mara Hafiz: Terima Kasih Untuk terima saya. Saya akan jaga Hafiz baik2.. Insya Allah.
5. Kak Sya: Kakak!!!!!! Thank u so much.... u had done a lot for us. Thanx for the advice, thanx for the love that u bring for me... thanx for being such a good lsitener. Owh! nak senaraikan terlalu banyak yang kakak tlg. heart u damnly!
6. Intan: Thanx adik for accepting me. Rasa dah macam adik Kak Ieka sendiri bila kita banyak share secret. Hey!! kamu cantik okay!! 
7. Ayu: Thanx yayang for everything. U make me strong masa Tsunami landa this relationship! Now... here we are. Damnly happy. Insya Allah it will be happy til' the end.
8. Ieja: Heart thanx sayang for be a gud listener for me. Kamu memang kawan terhebat zaman kolej sy til' now.
9. Amin: Bro!! tanpa kamu.. this relationship tak kan pernah berlaku. Thanx sebab kenalkan aku pada dia. Seriously, he's a gud man babe!! Kamu kwn yang paling baik!! Walaupun kita dh jarang contact.. tapi kami takkan lupa yang ko punca kami kenal. tahnx ya!
10. Terima kasih tuk semua yang pernah mendoakan hubungan ini.Heart anda semua!
Insya Allah jika tiada aral Disember ni kami akan diijab kabulkan. So, sekarang aku rasa dah macam fairy tale. masih dalam mode terkejut cox, kami pernah percaya yang kami dah takde jodoh 1 ketika dulu. Tapu sapa kita untuk menidakkannya, Allah lebih tahu apa yang terbaik. Dan "DIA KATA AKULAH SAYANGNYA... DIA KATA AKU SEPARUH JIWANYA... DIA KATA ITULAH UNTUKKU.. INILAH YANG KUTERIMA..." *lagu Ruffedge pinjam sat*.

Okaylah... t i update wif pict yang kakak amikkan untuk pre-wed kami. Suka sangat semua pict tu.. ;)

P/S: Owh! Kursu Kawen!

 

6.2.11

Rombongan Booked Sy untuk Dia

*amik dr Kak Sya*
thanx kakak

*owh! jariku memang tak runcing*


*Sepet jangan Jealous*
Anda kena share Mak Dengan sy pasni


*Ibu*Mak Hafiz*Sy*Mak Ngah Hafiz*

Owh! Sy dh kena booked okay!

P/S: Tggu Pict pre-wedding form kakak APIZ

2.2.11

UTM SugarCRM

View dari bilik Hotel
*sangat tak best*

Ni kat Luar Hotel
*ade Swimming Pool tapi xbest pun*

Ni pun kat area Swimming Pool tu

Motor ni kami nampak time nak g mkn balik dari UTM

Orang Kuat Team UTM SugarCRM
*aini&dira*

Owner Blog
*cikIekaZakaria*

P/S: Tak sabar nak balik uruskan semua urusan.

1.2.11

Baju

Hari ni dah 1/2/2011.. tinggal 5 hari jek lagi majlisnya. So, sambil-sambil tu aku search kat internet for baju colour grey lite2 ckit mcm silver. Then masa aku duk FB, aku jumpa 1 page *kedaionline*... Diorg ni jual jual jubah modan & kaftan. Cantik2 u olls, dress pun ade tau.

So belek punya belek... aku bekenan 1 Jubah or Dress ni. Memang cantik harga pun tak sampai 200. So... aku PM ownernya, then she said boleh pick that dress kat JJ Bukit Raja kalo aku nak baju tu bfore ahad cox nak pos memang dah tak bolehkan.. orang dh start cuti dik oiii..... So I said to her, once i sampai KL, ill inform u.... so mcmana baju yg aku nak tu... TADAAAAA......

*cantik*
Lantak orang ckp tak.. aku kata cantik gak sbb aku yang nak pakai.

P/S: pasni cari tudung lak.

Ubah Plan

Nampaknya, tema tuk majlis I & Sepet akan berubah u'olls... Yelah.. si Sepet ni ha la kan.... last2 minit he bought a new shirt colour Grey lak... (cubit kang... x inform i awal2).... Patutlah ibu I terniat mintak I beli baju lain (perasaan ibu sama ke ngan bakal menantu... *kagum*) hahahahha.... So, I akan beli colour Silver punya baju. But still I nak gak cupcakes hijau coklat... wakakakakka... Sepet ..... xmau colour lain tau.. :P


*auwwww* So cute!

Macam tak caya jek kan.. Sepet Insya Allah will b My Officially Hubby tak lama lagi... Auwwww happynya... Lately ni memang hati aku berbunga-bunga indah... Ntah nape.. rasa bahagia, rasa gumbira, rasa bersyukur semua pun dalam satu. Syukur sangat Allah makbulkan doa aku semoga jodoh ni panjang sampai ke akhir hayat.


Kami memang suka gelak.. *luvmode*

Tapi, thanx gak r kat orang sekeliling yang juga mendoakan kami. Family, BFF, semua yang sentiasa mendoakan. Thanx u guys!! Luv u olls!

P/S: Kalau hantaran kahwin t I nak request 1 dulang yang penuh comic Dragon Ballz  boleh x?? hehehehe