Pages

Followers

28.6.11

Kisah Syasya dan Sesi Kurus

Hai.... Arini aku nak cerita dengan korang pasal contest aku dan kawan aku si Syasya join. Yerp.. yerp.. kami sama-sama join ini contest. Bukan sahaja sebab nak kurus dan cantik. Malah kalau korang nak tahu.. boleh buat duit. Mana taknya, bayangkan , setiap satu KG yang turun korang akan dihadiahkan dengan RM 300... hahha lumayan bukan?? hehhe.. tapi syaratnya, korang kena turun sekurang-kurangnya 5 kg. Mungkin ada yang dia diantara korang yang tak yakin dengan cerita ni. Tapi percayalah, ini bukan main-main. Kami dah pun berjumpa dengan wanita cantik bernama kak Coddy, yang dah berjaya menurukan berat badannya secara sihat dan cantik dengan hanya kurang dari setahun. Kulit jadi cantik dan badan jadi daaaaboooom!

Okay, ini adalah kawan aku syasya beserta jsim berat badannya sebelum dia sertai contest ini 2 minggu yang lepas:

Sebelum

Berat: 62.8 kg
BMI: 24.5 (hampir obesiti)
Ukur lilit pinggang 81 cm
Ukur lilit pinggul: 104 cm
Kadar metabolisme:1282
Lemak dalam badan: 37.6%
Lemak luaran: 5.5%
berat rangka: 23.0
Umur dalam badan: 41

So, itulah details pasal Syasya sebelum dia join contest ini. Dan selepas dua minggu aku ada berhubung dengan Syasya dan Alhamdulillah, beratnya dah turun 2kg. Sekejap je kan?? Tanpa perlu diet yang ketat, dia masih boleh menurunkan berat badannya. So, mari kita berdoa dan sama-sama nantikan kemunculan Syasya selepas contest ini berakhir bulan Ogos nanti. tungggggguuuuu.....

P/S: Lepas ini ada lagi cerita peserta yang lain pula. Tunggguuuuu...

24.6.11

Checklist for Big Day (booking & beli)




1. Barang untuk Hantaran
Sepet to Ieka
    - Kain untuk baju (done)
    - Perfume (done)
    - Kasut  (done)
    - Telekong (done)
    - Wallet (done)
    - Al-quran (not yet)
    - Sejadah (not yet)
    - Sireh Junjung (not yet)
    - Gelang (not yet)
    - Duit hantaran  (cukup dah)
    - Make Up (set)   (not yet)
    - Gadget (not yet)
     - Cake (not yet)

Ieka to Sepet
   - Baju & Seluar   (done)
   - Perfume (done)
   - Kasut (done)
   - Jam (not yet)
   - Sejadah (not yet)
   - Tafsir Al-quran (not yet)
   - Sireh Junjung    (not yet)
   - Gadget (not yet)
   - Wallet & belt   (not yet)
   - candy & chocolate (not yet)
   - Cake (Sponsored by mak lang - not yet)
   *yang lain akan tny Sepet. heheh.*

2. Dewan (done)
3. Kad Kahwin (done)
4. Mak Andam ( done)
5. Fotographer (done)
6. Caterer (done)
7. Door gift (done)
8. Perabot bilik (not yet)
9. Bunga paha (not yet)
10. Baju nikah & sanding (done)
11. Hand bouquet (done)
12. Borang Kahwin (not yet)
13. HIV test (not yet)
14. Booked tok kadi (not yet)
15. Baju Family (not yet)

Ada kena tambah apa-apa lagi tak?? anyone yang pernah buat majlis.. i need ur help.. aiyak. Fail la wat planning ni.

P/S: another 4 and 1/2 months.. tapi aku  dah rase sangat nervous.. 
mcm esok je nak nikah. huh!

22.6.11

Teringin

Bangun pagi-pagi tetiba aku teringin nak tengok Sepet berambut panjang.... Apakah?? hahaha.
Sindrom tengah bulan memang mcm ni kot.. Teringin yang bukan-bukan. Memanglah dia pernah berambut panjang. Masa menggangur dulu. hahah. Sangatlah messy. Tapi style okay. hahah.

Sepet nak request... boleh simpan rambut panjang balik tak.. 
hahah. 

Before ni aku pernah suarakan (hahah ayat xbleh blahkan??) kejap je dia simpan. Tak sampai 2 bulan, dia ckp nak potong. hahah. berat katanya. Tak selesa rambut panjang duk kat site. Panas, rasa rimas. hehehe. Sedikit keciwa.. hahah tapi..... Aku tak marah pun la kan. Yelah, mintak yang pelik2 sape suruhkan. Dah tau orang tu kije kat site buat highway.. pegi mintak simpan rambut panjang. Tengah-tengah ari buta, confirmlah berpeluh-peluh (maskulin tak time tu??? hahahha.. ) Memang tak selesa la kan nak kije. heheh.. So.... sendiri dah tau jawapan. lagi mau mintak ka?? hahahah. Tapi... kalau nak jugak boleh tak Sepet?? hahahahah. Pleeeeassssseeeee! *wink*

19.6.11

Lose Weight Challenge - 60 Days

Hey guys!...
There's something i would to share wif all of u. Not really secret sangatlah.. but still bnd yang berbaloi2. hahah. Ada pecaya ka?? tak meh?? tak apa.. Bace dulu okay.

Anyway, ceritanya bermula its about last 3 weeks. I went to met Kak Long (kakak ke pada my besties la). Then she introduce me to someone yang sangat cantik. Okay i admit.. aku bajet that pretty waman umurnya 28.. but.. guys.. she's already 38 years old!.. sangat cantik. So.. aku ni.. kan pantang kalo cantik2 ni. bukan tak bersyukur dengan apa yang Allah bagi. Cuma, aku mahu pelihara dengan baik pemberian Allah ni. Okay anyway, back to the story, kakak ni pun ceritalah experience dia kat aku. Aku nganga kot dengar dan tengok pict dia dulu dan beza sekarang. Terus dlm hati cakap... " i wanted to b as pretty as this woman" hahaha. Niat tak hingat!!.. so.. starting from that, aku sentiasa la berusaha cari duit untuk beli product ni. Owh.. ini bukan supplement ya.. but cuma corset kesihatan. Buatan Japan. keluaran Elken.

First time aku cuma this corset, aku dah fall in luv. Nak tahu sebab ape?? sebab this corset, eventhough kita duduk ke baring ke, tetonggang ke, badan tak sakit. Dan yang bestnya, kita boleh duk secara flexible.. hahaha. Tak lah menegak jekan.

So, since ada peluang nak turunkan berat badan selama 60 hari. Aku pun joinlah contest tu. Its free ya. Yang bestnya, kalau join contest ni, setiap 1 kg selepas 5 kg pertama diturunkan, kita akan dihadiahkan RM 300. So kalo nak banyak-banyak dapat duit, turnkan la banyak-banyak. At least benda ni motivate aku yang susuah bonar nak diet lately ni. Aku nak kaweh dengan bdn yang cantik.. heheheh. So berumula semalam (18/6/2011) aku dh start pakai.. Happy weh. mana taknya, dalam masa 4 jam je.. aku boleh dh pakai dr pin pertama ke pin kedua... dan arini (19/06/2011) aku pakai pin kedua dah. yippie!!

Semoga aku berjaya mendapat bdn yang cantik dan kurang lemak, sihat dan bertenaga selepas ini. *dapatlah kumpul duit byk*

Sebelum

Berat: 65.8 Kg
BMI: 24.8 (nak hampir obes dah ni)
Ukur lilit Pinggang: 77cm
Ukur lilit Punggung: 100cm
Kadar metabolisme: 1348
Lemak dalam badan: 33.4%
Lemak luaran: 5.0%
Jisim berat rangka: 24.9%
Umur dalam badan: 40 tahun

Bila diperhatikan catatan kat borang pendaftaran tu.. Ya allah.. tuanya aku. haish!! berusaha!!... 

10.6.11

Latest Me


This is me.
This picture I juz took half an hour ago.
The reason that I took this picture adalah kerana..
tak mahu orang kat KL rindu.
hahahaha. Ada ke??
Even though tak ade pun, I still wanna post this pict.
*do i look i little bit slim?*
Na... ah!


This is me again.
Nak bagitahu, baju ni dh tak ketat.
dah longgar.
Mr.Sepet sila amik perhatian.

okay cuba bandingkan dengan pict before aku ke JB

muka orang happy dapat jumpa Mr.Sepet.
huh!

Reason aku post benda ni sebab nak bagitahu, aku lebih suka muka before pergi JB.
Lebih Ikhlas.
hahahah.

*owh! i miss those hot people*
*kak Sya*
*Mr.Sepet*
*Fad*
*Hanna*
*Ieja*
Cepatlah July... I need them!

TRANSFORMATION

Hey...
aku sedang plan untuk transform diri yang biasa-biasa ini menjadi lebih cantik 
Kenapa?? 
Sebab aku mahu kelihatan cantik macam wanita-wanita kat luar sana.
Aku mahu sentiasa cantik.
apa aku akan buat?
tungggguuuuu...........

P/S: bukan plastik surgery.. for sure!

9.6.11

I DO

8.6.11

Teaser Of my Big Day Card

Sedang di cetak.
Sudah siap nanti akan aku edar.

P/S: Thanks Ayah & Ibu for helping 
and choose the best for us!
*hati ada taman*

7.6.11

Sebelum Puan

Hallooooo...........

Since lagi lima bulan nak bertukar menjadi puan (Galak betul ko kan ieka?? ). So aku adalah beberapa perkara yang aku mahu lakukan sebelum aku bergelar Puan. Ehem.. ehem... bukan untuk orang lain. Tapi tuk diri aku sendiri. Duit simpanan semakin hari semakin menipis akibat membeli belah yang dahsyat sejak dua menjak nak bergelar Puan ni. Tapi aku tak regret sebab rezeki Allah bagi sentiasa Alhamdulillah mencukupi. 

So, sebelum aku nk bergelar puan kepada Mr.Sepet ni, aku mahu sesuatu untuk diri aku sendiri. Well, hanya ada lima bulan je lagi tuk aku realisasikan hasrat dan keinginan aku. 

Memula sekali aku nak kuruskan badan betul-betul. Ye sejak aku di Johor ni, aku rajin ke gym. Ye, gym ye kawan-kawan. Bukan pegi makan-makan ya. Berlari diatas treat mill *adakah ejaan betul??* So, focus aku before aku punya Pre-Big Day.. *Ade ke?? Sape nak amikkan??.. kakak sepet nk tak?? hehehehhe* aku mahu kurus secantik Irma Hasmie. Sekarang pun selain berlari-lari dan bergerak2 di gym. Aku amalkan puasa setiap hari. Motifnya?? hahahahhaha selain ganti puasa, boleh jugak aku rehatkan sel-sel dalam badan ni, cuci perut dan usus perut ni dan jimat duit makan.. nak tahu kenapa?? sebab aku sangat rajin memasak di Johor ni. hahah percaya tak?? *wink*

Keduanya, nak celebrate raya dengan meriah sgt2 tahun ni. Yelah, nanti dh jadi
puan, confirm kena gilir-gilir.. ngeeeee..... Memandangkan aku ni "Daddy's little Girl" sangat haruslah aku celebrate dengan meriah tahun ni. Huhuhu last raya sebagai orang bujang. So, tahun ni aku mahu plan pakai baju colour Oren. Motifnya?? sebab aku tak pernah ada baju kaler Oren... hehehehehhe.

Ketiga, aku nak beli kenderaan sendiri. Tahu ape tu kenderaan?? hahahhahhah alat untuk ditunggang atau dipandu. hehehe..... Yurp.. dh survey..juz wait n see.. n tak malu aku bgtau.. bukan first hand car. Beli second hand jek. tu je mampu. *ukur baju kat badan sendiri... mcm my sis Along Farah katalah.. kan Along?? hehehe*.

Keempat, holiday with family. This year nak g mana ya?? Penang!!! yeah... Ayah can ha?? then from that kita terus ke Langkawi.. wakakakak what say u ayah?? pls-pls... hehehhehhee

Kelima, meet up all my besties!! okay sejak dh kije ni sangat susah nk jumpa cinta hati cinta hati sy ni. So, before i get married *since aku yang kawen dulu dari korang semua kan* we should me up... pls ya besties... hehehehhehehe

Keenam, mencantikkan diri. Yes! itu yang aku impikan. Will be starting dengan pengurusan badan. Kemuadian, teknik bermake up dan dress up. Hey, aku cari ilmu untuk cantik sentiasa depan Sepet lepas bergelar puan nanti. heheheh.... 

Ketujuh, cuba menyimpan dengan banyak di akaun yang berbeza dengan akaun simpanan perkahwinan. Untuk apa?? untuk kehidupan seterusnya. Tanggungjawab jadi dua nanti okay. Sebagai anak dan isteri. At least kalau Sepet susah, aku boleh bantu. ngeeeee...... Insya Allah.

Kelapan, spend masa banyak-banyak dengan ibu dan ayah. hehehehehe..... dengan sepet pas kawen t la ye...  Sejak terasa tinggal 5 bulan je nak bergelar puan ni. Aku rasa mcm tak cukup je masa nk lepak-lepak dengan ibu dan ayah. Sepet... lepas kahwin boleh tak selalu i g lepak ngan ibu dan ayah.. hehehehhe... boleh kan?? kan?? hehehehe....

Kesembilan, tingkatkan skill memasak. hahahahha... selama ni hanya boleh masak simple-simple jek... *aku fail masak tomyam.. aku sangat tak pandai buat teh tarik.. jangan suruh aku buat*...... so, pasni kena tingkatkan skill memasak. Nak tahu kenapa?? Sebab Mr.Sepet dah bagitau awal-awal... "Everyday u kena masak tau. I prefer u masak dari mkn kat luar. Then if nk mkn kat luar. Weekend jelah okay". So ieka.. ko pepaham jelah ye.. tu namanya ekonomi... jimat cermat.. bagus. At least, boleh disiplinkan diri.. wakakka disiplin ke?? tunggu dan lihatlah ye.

Kesepuluh adalah yang last but not least, aku nk hatam Quran betul-betul kali ni. Yerp.. nak abiskan dengan baik dan bacaan lancar. huhuhuu.... At least,  boleh le aku baiki diri before jadi puan ya. So, selamat maju jaya untuk aku. hehehehehe *Mr.Sepet pas Kawen jadi ustaz I okay!*

P/S: Semoga termakbul


5.6.11

Activity

My current activity.
I've been trying to keep healthy.
I wish that I could be as pretty as they did.
Wish me luck.