Pages

Followers

19.4.11

NIKON Review



Model: DSLR D700
Announced : 01-07-2008 
Nikon Price: RM 8,888.00 (body only) 



Model: DSLR D90
Announced : 27-08-2008
Nikon Price: RM 3,598.00 (with AF-S DX Nikkor 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR),
                      RM 2,598 (body only) 
*Adik, ni version dah dekat 3 tahun keluar. Not new anymore la syg*


  


Model: DSLR D3X
Announced : 01-12-2008
Nikon Price: RM 29,988.00 (body only)



Model: DSLR D5000
Announced : 14-04-2009
Nikon Price: RM 2,588.00 (with AF-S DX NIKKOR 18-55mm f/3.5-5.6G VR),
                      RM 2,088 (body only).


Model: DSLR D300S
Announced : 30-07-2009 
Price:  RM 5,188.00 (body only)


Model: DSLR D3000
Announced : 30-07-2009
Price: RM 1,698.00 (with AF-S DX NIKKOR 18-55mm f/3.5-5.6G VR)



Model: DSLR D3S
Announced : 14-10-2009
Price:  RM 16,888 (body only)


Model: DSLR D3100
Announced : 19-08-2010
Price:  RM 2,198.00 (with AF-S DX NIKKOR 18-55mm f/3.5-5.6G VR); 
RM 1,798 (body only)


Model: DSLR D7000
Announced : 15-09-2010
Price: RM 4,998.00 (with AF-S DX Nikkor 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR); 
RM 4,198 (body only)  

Model: DSLR D5100
Announced : 05-04-2011
Price: To be announced.
*model paling latest by NIKON* 

Apa tujuan utama aku post entry ni?
Tujuannya sebab aku nak beli salah satu model yang ada kat NIKON ni. So, before beli, kita kena r review dulu model yang ada, bila model tersebut dikeluarkan (takut t dah oudated plak..heheh.), yang paling penting adalah features dan harganya mestilah berpatutan dan sesuai dengan model yang ditonjolkan. 

Setakat ni hanya dua model yang bermain-main didalam kepala aku ni. Antara D3100 dan D5000. Harganya, not bad. Features pun best. Ada kelebihan masing-masing. Maaf le aku tak senaraikan pulak Key Features model-model yang aku review ni. If korang nak tahu details leh lawat laman web NIKON

So, for me, better beli yang simple pny dulu. Dah hebat t, baru boleh beli yang mahal-mahal (think before u buy).
P/S: Kot-kot..... angkat tangan dan berdoa.


1 comment:

aboyandnick said...

nak minta tolong promotekan blog kami boleh? terima kasih... sebolehnya kami mahukan 100 org follower untuk comercialkan blog kami ni.... terima kasih banayk yer... insyaallah kami akan cuba tolong anda juga... terima kasih sekali lagi... kami dalam masa memuatkan video masakan terbaru kami harap semua dapat enjoy....

http://dapurbujang-aboyandnick.blogspot.com/