Pages

Followers

21.6.10

Think Positively, Stop Blaming Other :)


"Think Positively... Stop Blaming Other"

Iyurp! Aku sangat sokong dengan ungkapan ini. Ungkapan yang simple tapi dalam maksudnya. Kita perlu +ve selalu untuk hidup aman dan damai. Sesuatu yang jadi, pasti ada hikmah dan sebabnya. Aku bukan bercakap pasal orang lain pun. Aku tujukan post ini kepada diri aku sendiri.
Iye, untuk aku. Untuk muhasabah diri aku sendiri. Aku tiba-tiba terjaga dari satu mimpi yang aku sendiri rasa, aku mahu hidup dalam aman dan damai tanpa ada rase keluh resah, rungutan penat dan sentaisa ada rasa tidak puas hati. ITU.. SIKAP ITU!! aku harus ubah.

Pada aku, masih belum terlewat untukaku muhasabah diri. Celik mata besar-besar, lihat sekeliling dan bisik pada diri sendiri " WAKE UP IEKA.... Stop blaming other, ambil segala kesilapan yang kau lakukan sebagai 1 benda yang +ve untuk kau improve diri kau...". Insyallah, aku akan cuba.

Antara tips yang aku dapat bukanlah baru lagi, cuma benda ni berkesan untuk muhasabah diri kita. Tips Pertama adalah "LEARN FROM UR OWN MISTAKE". Iyerp. Belajarlah dari kesilapan kita sendiri. Dari situ kita boleh memotivasikan diri supaya jangan ulangi kesilapan yang sama.

Tips Kedua, "STOP BLAMING OTHER" hah!!! ang ni bukan aku sorang je patut amik sebagai muhasabah diri. Orang lain jugak kena amik sbagai pemangkin semangat diorang tuk rasa aman dan sentosa. Aku sedar aku banyak buat mistake. Serious shit!! terlalu banyak. Hanya TUHAN dapat membalas setiap kesilapan aku. YA ALLAH ampuni aku... amin...

Tips Ketiga "HAPPY WITH ANYTHING U DO" Kita kenalah happy ngan setiap apa yang kita buat. Enjoy ur tasks bak kata orang putih la. Barulah rasa happy nak wat semua kije yang kita ada. Insyallah :)

Tips keempat "EXERCISE TO GET STAMINA" Tips ni sangat2 la membantu kalau kita lakukan selalu sebab dengan bersenam kita akan rasa bersemangat nak buat kije. Percayalah! aku dah cuba. Sekarang senaman bukan masalah untuk aku :)

So, aku akan usaha untuk ubah semuanya.. kalau bukan 100% sekurang2nya aku berubah. APA KU KISAH!

No comments: