Pages

Followers

29.10.10

Budak Degree

"Kalau ada Degree pun tak guna .. kalau tak tau buat kerja..."

hidup kau mencaci orang je.
kau jelah yang bagus.
kau bangga dengan sijil SPM kau.
kau komen semua kerja orang.
kau hina setiap orang yang datang.
itu salah, ini salah.
kau sahaja yang perfect.
budak degree mcm kami semuanya SALAH
kau siapa tuk tentukan task orang betul atau salah kalau kau pun KULI
kau siapa nak ukur kemampuan seseorang boleh bekerja atau tidak kalau kau pun TAK BETUL
dan
kau siapa untuk tentukan siapa patut kerja disini kalau kau pun MAKAN GAJI
tolonglah sedar
aku bercakap secara general
siapa makan cili dia yang akan rasa pedasnya
INSAFLAH
kerana sekali kau lakukan kemusnahan pada hidup orang
balasannya berkali-kali ALLAH bagi.
Ingat ya.
sekian

27.10.10

Product

As i promise in my previous post that I would upload a pictures of my Herbalife product 
that i've been using for my diet session.
So, here u go!

My Supplement for diet.
Herbalife (Strawberry Flavour)
If u wanna know more about it, please do visit my online shop
(click here MYPINEAPPLEONLINESHOP)

I also use Losyen Mustajab in order to lose my fat (visceral fat)
(Losyen ni byk bantu, lagi2 bila byk workout)

Losyen Mustajab
Only RM 20, i bought it in Maju Junction.
Extra Hot, its really work.
Try it by ur self.
(Bantu buang angin dalam badan, 
dan 
mengempiskan serta mengurangkan lemak 
dibahagian 
lengan, perut dan  belakang badan tidak lupa di bahagian peha jugak
Nora Danish pakai product ni jugak, okay!)

So, this is the product that i been using for help me to achieve my target.
So, wht ur's??
Gud luck then.

P/S: Owh! ya.. Congrast tuk Intan (Adik Soulmate), sbb convo arini.
T, i story about her convocation day ya! Im sure she looks stunning wif her Jubah.
Owh! Congratulation dear.

26.10.10

Diet

Yeah!! Im so happy.. I juz get my Herbalife Pack! hoho.. so, i can start my diet seriously, starting from tomorrow. Thanx Coach yang comel! Ok, before I talk about my diet routine in details, here I list first my current weight, target & weight that i need to lose.

Height: 163 cm
Current Weight: 59KG
Target : 54 or 53KG
Weight to Lose: 5 or 6 KG

Ok, now i would like to share a little bit of my experience. I've started took Herbalife, since July, 17th 2010. My weight before took Herbalife was 66.7KG. I felt so upset & have low confidence, well, they are so many cruel people out there who called me "GEMUK" (sy takot perkataan ini). Isn't so bad being someone FAT??? NO rite?? Fat people still got a feelings okay! (tapi sy takot lagi dengan perkataan itu... huhu)
So, because of that, i had challenged my self by join Herbalife contest, Lose ur Weight In 21 days. And FYI, I won ( walaupun hanya no. 3, tapi im proud of my self.. sekurang-kurangnya sy dh buktikan yang sy blh! da telah menang RM 300 tau. Dapat balik duit pendaftaran tu... huhu).
How i won??
In only 21 days diet session, and, i had lost 3.7KG. (So insyallah aku akan guna routine yang same untuk diet kali ini). And now, i wanted to make sure that i've lose my weight and achieve my target.. (Chaiyok!)

So, here my plan for my diet and actually it was the same plan that i been using for my diet contest.

Braeakfast
1. Herbalife Strawberry Shake - 350ml
2. Fuji / Lady Apple - 1
3. Herbalife Tea mix + Water - 2 liter


Lunch
1. Salad / Sandwich
2. Water - 2 liter


Dinner
1. Herbalife Strawberry Shake - 350ml
2. Herbalife Tea mix + Water - 2 liter


Activity
*Workout 1 hour/day (bila balik kerja)*

Insyallah, kalau sy amalkan ini, dalam tempoh sebulan ni, dpatlah sy trunkan 4 atau 5 Kg lagi.

Chaiyok!!

P/S: nak upload pict product & my schedule, tapi tenet mcm harem so, xleh upload. Next post t i upload k.. daa.....Nway thanx cik coach tuk hadiah free, body wash Herbalife tu.. wangi. Soulmate pun suka.

Yesterday & Today

I gOt my fever today.
Damn! im having a big headache in here. I think i eat too much. My body cannot accept any kind of bad food anymore. (Diet.. jgn mkn mcm2 dah).
There is no energy inside my body today. Well i need some rest, said my Tummy. (perut dh xnk mkn bnd menggemukkan).

Owh! ya, yesterday my dearie got his fever also. It's alway like that. (Kalau sy sakit, dia pun akan sakit gak. Sy muntah2, dia pun sama.) So, juz now, i called him to fetch me from my office and unfortunately, he can't... (haishhh.. sy demam rindu la soulmate) pity me.

Never mind la.. still need to focus on my job & task. :(

24.10.10

1st time im using make up.. (sebelum dan selepas)

Hey all...

I just want to share with u all and i need ur opinion about my make up. I got inspiration from cute little gurl, Fatin Liyana. She really talented and surprisely, dia adalah medic student. Sapa kata medic student semua skema. C, this cute gurl dah buktikan. Nway, thanx Fatin!.

So back to my post, this is my first time i try make up my face... So,  how do i looked before & after make up. Ok tak?? . Please do comment ya. Thanx.


Before


After

P/S: Do i looked different?? or sama je?? plz do comment ya for me to improve.. Thanx ya!

Owh! Nightmare & Room





Owh! hope it just a nightmare..

 but if is not??

Last nite i had a nightmare, til' i woke up and cried. I'm not ready yet to lose him. It is true. I am not ready yet in any circumstances. I really hope that was just a nightmare (ujian sbb nak bertunang). My heart is beating so fast rite now. He just called me to calm me. (that's what soulmate always do). Thanks dearie for always care bout me. 

Actually, bukan mimpi hantu pun. Tapi mimpi Dearie mum tak suka me. Haishhh... takkan kot. His mum have an angel heart as i known, so.. takkan la mak dia boleh sound me like that yang dia tak suka me. (little devil try to scare me). So, since me rasa tak happy, i left a message for soulmate to call me back. Nasib soulmate is always understand bout my feelings. Since soulmate dh call me pun story kat dia. Then he said... "It was just a nightmare sayang. Don't worry everything gonna be fine. U just feel nervous sbb lagi sebulan je kan.. just relax ok.". Me just said, "Ok, Ill be okay.. thanx for care hubby". Dan seperti biasa, dia akan berjaya buat me feel better.

So, after chat with dearie via phone, Me pun on laptop then check office email. Im so surprise sbb,  I got email from someone ni. Actually dia hantar kat my Boss and cc to me. Well, confirm la my Boss will ask me about it later. Aduyai, hal kecik je kot. U nak cc email smp ke Boss besar. I've already asked u kalau-kalau ada apa yang i blh tlg. then u said its ok kami blh settle sendiri. haishhh... now, u sent an email lak. tu la manusia ni. Never satisfied with other. Hope, after this i jadi lebih alert la.. especially kalo nk arrange training for that department. Me rasa, inilah hikmah dari nightmare tu kot. 

Susah gak jadi Training Coordinator ni. Semua pun nak kena alert. Even, benda kecik pun orang akan try to attack u, walaupun bukan salah u. (Hello u all ingat as training coordinator, i tak de kije lain ke just nak kemas-kemas bilik training??) come on la... give and take la.. kitakan 1 opis. Nanti, u all nak guna bilik tu pun nak kena gak mintak kerjasama i kan?? so, tolak ansur la sikit. (life always unfair).

Oleh itu ,mulai saat ni, i akan pastikan pasni team or dept. u all tak blh attack i. I keep this in my mind. Kadang-kadang yang disangka baik ni, blh jadi lawan. eventhough anda tak tau pun apa salah anda kat dia.Sekian.

P/S: musuh dalam selimut lagi bahaya dr musuh yang kita nampak.

23.10.10

Owh! Psycho

How m i going to start this entry?? im not mad, but i feel like to kill someone. 
Never mind, let's started by this quote:

" Lucky Gurl like me never care 'bout ur existed my dear Psycho Babe.. 
so, y dun  u Stop Ruin my life, and
please, stay away from my life.... 
and stop being such a bitch.... will u??"
-Pinkreallysuiteforluckybitchlikeme-

Not every people in this world like to see other happiness rite?? I juz can't understand sometimes, y should this Psycho babe try to ruin my life. Maybe she juz feel so happy by creating other sadness. Sorry dear, not for this time. Stop Being such a bitch Stalker.. will u darling? (sy tak kisah awak nak tgk blog sy, tapi, xyah nk luah apa2 plak pastu... souh.. souh... u r not invited here). Who u think u are?? a bitch who think that u can do anything to make me feel down & upset??. Owh! dear, i think u should take ur medicine.  
It takes so much time  to build up my self back, after he left me for u. And, it's clearly now that he was really not the one for me. And surprisely, im not regret  for it but im so thankful. At least, now I have someone who is  really better 500 percently than him. So, y dun u just stay away from me & my life. (owh! yeah i feel like i just punching ur BIG FACE and BIG STOMACH!)


P/S: owh! FYI my darling.. when other asked me who was him to me for last 4 years,.....
i  just smile and  said

"He is not my EX- 
but.. 
he was my big mistakes 
since he decided to left me for that Psycho Babe".
-Pinkreallysuiteforluckybitchlikeme-

So darling.. please be matured, eventhough u think u r..
(tapi anda tak matang ok.. sy sgt tak suka anda.. ikhlas ni). 

Not so Good

The best word to describe this situation is













F***** off!
I am out of this.
bye!

22.10.10

Pieces of me

Soulmate is the person who always make me happy & smiling all the time. In fact, my soulmate always encourage me to do anything that i wanted..passionately.
Owh! just to mention that my soulmate name is Muhammad Hafiz Md. Sharit.

Who's HAFIZ??
-The lover of my life (Now .. til' forever)
-The best man in town.
-Not only a gud friend, but he is a gud listener.
-Never complaint about me, eventhough sometimes I makes him sick.. hahaa... Luv u hubby.
-He knows how to make me smile eventhough sometimes i forget how to smile. heheheh....
-He will calm me when i feel so worried, especially when it comes about my work... (kdg2 stress but then its my responsible kan??) He is the best ever. I think that i couln't find any other men as gud & nice like him, eventhough they did.. they juz not gud enough for gurl like me.
- He's really understanding, even he really knows me well. Thank God i found him.

So, he will be and always be my baby. The best soulmate that i ever had. The one who totally won my heart & my self. The one who always make me feel comfort and happy all these days. I definitely be excited to be apart of him. Owh! yeah im in love. 

P/S: Kami akan bertunang bulan 12 ni... 25/12/2010. owh! yes!. Anyway, for now on, i will trying to post anything in english. but, maybe 1 or 2 post in Bahasa (untuk memastikan Bahasa sy masih elok hehe).
Motive: to polish back my english as preparation for my MBA. ~weeee

Owh! Yeah..EMBA.


Owh! yeah... aku happy and aku decide nak sambung belajar after im get married.

Y, after get married?? 
Sebab salah satu syarat yang UiTM required tuk smbg MBA adalah 3 tahun pengalaman bekerja which is aku baru setahun lebih kije. So, I will waiting for that. Then, genap 3 tahun aku akan usaha jugak sambung belajar. I want to make my parents proud. Selagi blh belajar, aku belajar. weeee~. 


Ok, antara syarat-syarat yang diperlukan  untuk aku melayakkan aku amik MBA secara Part-Time:


1. Memiliki ijazah sarjana muda yang diiktiraf oleh kerajaan, CGPA sekurang-kurangnya  mestilah 2.80/4.00. Part ni aku lepas sebab alhamdulillah CGPA aku lebih dari setakat 2.80 je. Insyallah boleh.


2. Mempunyai pengalaman bekerja sekurang-kurangnya 3 tahun. So, aku juz need to wait for 1 1/2 year before continue with my MBA. Owh! im so excited.


So, itulah 2 syarat kelayakan. So, apa yang aku patut tahu pasal EMBA ni. So, let's check it out:


1. Tempoh pengajian program adalah selama 2 tahun atau 4 semester.Insyallah aku sanggup, even Hubby said, if i get pregnant masa belajar pun it doesn't matters as long, as i get what i wish. 


2. Struktur pengajian meliputi 13 kursus termasuk ‘Applied Business Research’.Insyallah blh, aku akan usaha dpatkan bantuan dan tunjuk ajar dari orang-orang yang berpengalaman. Since aku dh pernah buat Business research masa wat Degree dulu, insyallah juz need to recall a few things so that i can started my research again. Insyallah.


3. Kuliah dijalankan pada hari Sabtu (2.30 ptg -6.30ptg) dan Ahad (9 pagi – 4 petang).Insyallah tak ada masalah sebab memang tak kerja sabtu dan ahad. Even, if dah kawen pun, Hubby kerja Sabtu so, msti boring live alone at home, kalau belajar tak la rasa sunyi bila Hubby xde rumah t. Gud tolerant.


4. Kuliah dikendalikan oleh tenaga akademik yang berpengalaman. So, kena kenal all my lecturer t supaya senag nak cooperate. Excellent me!


So, secara tak rasminya, aku akan pelan2 study kat umah b4 aku start semua ni semula. Yehaaa... tak sabarnya 3 tahun lagi. jadi skunk kena prepare duit, masa, dan juga keinginan. owh! bestnya. Jadi mulai arini, kena kerja dengan cemerlang, kena hargai setiap task.. mungkin salah satunya, aku akan guna masa belajar nanti. Aku akan hargai kerja-kerja yang diberi nanti. Owh! senang hati sebab aku layak.


P/S: Kalau tak kawen pun, aku tetap smbg belajar jugak after 3 years aku timba pengalaman.

21.10.10

Plan

Yehaaa...!!
Kami dah berjaya buat Strategic Plan untuk yang memesan sebelum ni.. ~lalalla~.
Alhamdulillah dalam bz.. bz pun kami sempat duduk berbincang. Opppsss... sapa kami??
Aku, Kak Rose and Haidel . Mukhlis takde, dia kena pergi ICU or JPM kot. So, since we have our own responsible on every single task that have been assign to us, kami kenalah tunjukkan yang kami buat kije.. hehehe... t kang ada lak yang kata kami makan gaji buta *sapa makan cili, die terasa* ... LOL.

So, plan kami simple jek. Tak leh nak plan canggih2 sangat, sebab yang nak membuatnya nanti kami jugak. BIAR SIMPLE ASAL BERNAS. eceh!. Dalam semua-semua plan yang kami bincangkan, aku paling suka plan untuk create FB account untuk Training Unit kami. *musti gempak*. heheh... so aku salah sorang yang dipertanggungjawabkan untuk create account tu.. wah tak sabarnya.. ~weeeee~

Apa tujuannya?
Tujuannya agar kami dapat tarikh minat orang serata dunia untuk tahu dan join training kami. Kami ada lebih kurang 26 course yang ditawarkan. Semuanya ada sangkot paut dengan IT course la. This is a gud opportunity for us, to encourage people out there to join our training. heheh.. ckp omputeh ckit.

So, for those who are interested to know about our training services, u may join us at  Facebook  starting from next week. Especially who in IT line, we are encouraging you to join us.We provide continous learning in many range *thanx Mukhlis*.

So, Pasni aku akan selalu-selalu speakang LONDON. sekian.

20.10.10

Thanx Mukhlis.. sweet sgt!

Post yang sweet ini aku dapat daripad the one & only Mukhlis Syed Ghazali...
Anda sgt sweet la encik... *thumbs up*.
So, all gurls kat luar tu, kalau nak tahu sape encik mukhlis ni, do comment me... weeeee~.

It is all about a girl


When she is quiet, millions of things are running in her mind. 
When she is not arguing, she is thinking deeply. 
When she stares at you, she is wondering why she loves you so much inspite of being taken for granted. 
When she calls you everyday, she wants to know how you are doing. 
When she sms you everyday, she wants you to reply at least once. 
When she says I love you, she means it. 
When she says I miss you, no one in this world can miss you more than her. 
When she says I will stand by you, she will stand by you like a rock. 
Girls are always special. She is said to be 8th wonder. 
She is always a priceless treasure. 
Never hurt her or take her wrong or for granted.
Forward to every girl to make her smile and to every boy to make him realise.


P/S: encik mukhlis single dan available lagi. sekian.

19.10.10

I.K.A = Ikut Kata Ayah

Ika tu nama aku.. Tapi aku punya ejaan lain sikit IEKA.

So, kalau IKA bermaksud, Ikut Kata Ayah.. hehe..
Iyurp aku mengaku aku manja. Dan aku memang anak ayah. Mana taknya, dalam usia aku 25 tahun ni, aku masih lagi berkepit dengan ayah aku. hehe.. Yurp sekali lagi, aku anak manja. Macamana Bf nak lekat?? hahah semua pun takut dengan ayah aku. Tapi, aku pelik macamana MH blh tawan hati ayah aku. *question mark disitu*.

So, sebagai anak perempuan sorang atau tunggal, dan memang manja, ayah aku memang sangat menjaga aku.
*over-protector kadang-kadang*. Semua hal aku ayah nak tahu. Dari kecik memang begitu. Walaupun ayah agak garang & memang protect anak-anak dia sehabis mungkin, tapi dia SUPER DUPER hebat dalam hati aku. *aku happy dia ayah aku*.

Bukan nak memuji ayah sendiri, tapi.. korang bayangkan, walaupun aku dh bekerja hampir 2 tahun, gaji pun alhamdulillah, but still bila raya, ayah akan belikan aku baju raya yang sama mahalnya dan sama banyaknya dengan ibu. hehe.. kadang-kadang aku punya lebih. Ayah still bwk aku holiday, tanpa aku bayar sesen pun. Ayah still bayar aku punya mkn kalau kami keluar makan. Huh! Hebat tau ayah aku. Dia langsung tak berkira. Aku pulak yang kadang-kadang segan and mcm tak tahu berdikari je rasa. *tapi gaji habis gak walaupun ayah byk support. pelik*

Dulu, masa aku kecil, bila orang ejek aku anak ayah aku bukan main marah lagi. Konon-konon tak nak orang tahu aku memang kdg2 tido ngan ayah dan ibu bila aku takot. hehe *bocor rahsia*, bila aku sakit, aku sebut ayah dulu.. baru panggil ibu.. heheh... Aku takot ngan ibu aku masa kecik sbb ibu garang *cikgu mustilah garang*.

Tapi, bila dh besar dan tak lama lagi nak berumah tangga, aku tak marah dh bila org ejek-ejek aku anak ayah. Malah aku bangga. heheh... So, memandangkan aku punya nama IKA, jadi itulah maksudnya.. IKUT KATA AYAH.


P/S: elok la tu, anak ayah jmp anak emak. seswai.

9 Bulan




video


For the 1st time im watching this video 
i feel so touched inside
Ya Allah, tak tahu nak kata apa.
Comeynya baby dalam perut ibu sebelum dilahirkan.
Hebat sungguh kuasa Tuhan.
Indahnya ciptaannya.

So, i've decided to share wif all of u.
Hope u all suka la.
This is the best video i ever seen.
Dedicated to all
Especially untuk bakal-bakal ibu
or 
yang dah pun jadi ibu.
Sekian.

P/S: Kat opis tak leh tgk... kalau nak tgk kena pakai BB.
Selamat menonton. Thanx to Haidel sbb bg video ni.
Owh! anda bakal ayah yg sweet.

Perlu Dengki?

Tak perlu menjenggah kalau tak suka.
Tak usah tengok kalau tak mahu.
Tak perlu dikomen kalau hati busuk.
Tak perlu menilai kalau bersifat dengki.
Tak perlu iri hati kalau tak suka page ini
Tak usah sibuk-sibuk kalau rasa loya tekak.

Itu semua sifat manusia yang suka mendengki.
Silalah g jauh2 dr blog sy kalau anda tak suka ya.
Sy pun tak hingin anda bagi komen pada blog sy.
Sy punya blog suka hati sy nak tulis apa. Anda g duk jauh2 ya.
Tak yah susah-susah nak komen. It's my page not ur's. got it?
Haishhh.. tu la dia manusia.
HIDUP KALAU TAK DENGKI BLH?? 

Sekian.

18.10.10

CSR = Customers Satisfaction Report

haishhh.. itu keluhan aku. Dah lama aku tinggalkan buku-buku masa aku belajar dulu. Buku research apetah lagi.
Lama dulu. Dekat 4 tahun dh. huhu.. nk kena bukak balik ke?? S*** la. Buku pun ntah mana aku letak.. haishhh... (jangan merungut ieka..).

Ape la bengap sangat aku skunk ni?? sampai nak buat ayat yang simpl-simple pun aku tak mampu. Mana pergi bija pandai aku dulu?? Mana pergi ayat-ayat english aku dulu?? Dulu, setakat 3 4 muka tu, lancar je englishnya. Sekarang??? bukan setakt 3 4 muka surat.. 1 ayat pun belum tentu blh. Damn!

Macamana ni? Aku mula la risau ni. Haishhh... susah aku mcm ni. Owh! english tlglah ok balik. Aku susah mcm ni. Mana pergi confident level aku ni?? Kalau dengar kena wat apa-apa dlm english, aku dh mengelabah. hiashhh.. sekali lagi. Terukkan aku skunk?? Sindrom english ke laut namanya.

Ok, aku memang sgt kecewa dengan diri aku. Sebab susah-susah aku belajar english dr aku 0 hingga bolehlah diguna pakai dan paham bila org berkias-kias.. skunk hampeh! Aku stress ok. Lagi-lagi nak wat CSR ni dalam english. Memang aku sgt la stress. Mcmana ni?? haishhh...

Si bijak pandai yang bertapa dalam otak, silalah keluar. Aku perlu pertolongan kau.

P/S: Ya Allah, I need ur assistance. Amin.

Thanks eJKM team

Ini cerita bilik training. Bilik training messy minggu lepas. Ada training yang dilaksanakan. Sebagai Training Coordinator, aku perlu memastikan keselesaan customer aku. Kelengkapan mesti cukup. Makanan kena ikut requirement diorang. Kalau nak yang mahal, yang mahal la aku amik, walaupun servicenya macam haram. Sakit jiwa ok. Len kali aku pikir sepuluh kali nak order kat caterer tu.

Ok, berbalik kat bilik training yang kini ownernya adalah Training Unit. So, sapa-sapa yang nak masuk bilik tu kena la mintak izin empunya Unit. hahah.... BOS aku ok. Baru aku leh bukak pintu bilik tu. So, since seminggu tu team eJKm pakai bilik tu, aku bagi kelonggaran kat diorg tu guna semua kelengkapan yang ada, dengan syarat, kemas balik ye kwn2.

Nway, sangat senang ngan kwn2 aku yang dah aku kenal sejak kami sama-sama join Project EJKM ni. Diorg sgt senang bertolak ansur. Thanks kwn2. So, dengan kerjasama diorg yang sangat ringan tulang,bilik training jadi kemas dan teratur semula. Thanks again kawan2. Kerjasama korang amat aku hargai. Kalau ada awards, confirm korang dapat punya. Awards Team paling sporting & bagi kerjasama paling cepat.

P/S: len kali aku bg lagi korang guna bilik tu ok. Peace!

17.10.10

Peraturan

Post Kali ni, aku copy dr Note FB kwn aku. Kira nasihat bersama ni. Especially tuk BF-BF sang GF-GF kat luar sana. hahah.. terbaik dr ladang ok amaran ni. 

PERATURAN SI AYAH GF KEPADA BF ATAU BAKAL BF ANAKNYA KALAU NAK BER"DATING" DENGAN ANAKNYA.

Peraturan 1: Kalo ko sampai kat pagar umah aku pastu dok hon…hon, pastikan ko bawak barang yang nak dihantar..sebab ko takkan ambik ape2 atau sesapa.

Peraturan 2: Jangan ko pegang2 anak aku depan atau belakang aku. Ko boleh pandang dia, selagi mata ko tak merayau lebih dari paras leher anak aku. Kalo ko takleh jaga tangan ko dari dok pegang2 anak aku..aku boleh tolong cabut dan jaga tangan ko kat umah..

Peraturan 3: Aku tau skang nih fesyen budak2 pakai seluar londeh sampai nampak boxer atau spender ko. Aku ni open-minded, so aku takkan suruh ko pakai seluar tu elok2 cam manusia normal. Tapi, bagi memastikan yang seluar ko takkan terbukak atau dibukak semasa ber’dating’ ngan anak aku, aku akan pakai stapler gun kat dalam laci aku nih untuk lekatkan seluar ko kat pinggang.

Peraturan 4: Aku rasa mesti ko tau pasal kempen seks ‘selamat’ yang omputih dok canang hari2 kat tv atau internet. Kalo tak pakai perlindungan cam kondom atau lain2, ko mungkin akan dapat penyakit yang mungkin membunuh ko satu hari nanti. Meh sini aku nak bagitau, kalo ngan anak aku ni, aku lah pelindung tuh..dan aku akan mendatangkan sakit kat tubuh badan ko dan kemungkinan besar akan bunuh ko jugak. Paham?

Peraturan 5: Biasalah kalo ko nak berkenalan lebih baik ngan aku ni sebagai calon bapak mertua ko..ko nak berbual pasal politik, pasal sukan atau lain2 topik semasa. Aku takmo dengar semua tuh. Satu jer topik yang aku minat nak dengar: bila ko nak antar anak aku balik ke umah ni semula? Dan jawapan yang aku nak dengar cuma: “Awal.”

Peraturan 6: Aku rasa ko ni hensem, popular kat kolej/pejabat ko, banyak peluang nak dating ngan aweks2 lain yang lagi kiut-miut..aku takde hal ngan kelebihan ko tu..selagi anak aku pon ok dengan kepopularan ko. Tapi, sekali ko dah couple ngan anak aku, ko jangan pandai2 cari pompuan lain sampai la anak aku dah bosan ngan ko atau dia break-off ngan ko. Kalo ko wat anak aku nangis, aku pulak akan wat ko nangis.

Peraturan 7: Sementara ko menunggu anak aku bersiap, jangan dok mengeluh kalo dia bersiap lama sangat. Kalo ko nak orang yang punctual, ko leh dating ngan mat askar. Kalo ko bosan menunggu kat luar tu, tolong le wat ape yang patut, cam basuh keta aku atau cat pagar umah aku ni.

Peraturan 8: Tempat2 berikut adalah dilarang sama sekali korang pergi dating; tempat yang ada katil, ada sofa, ada rumput atau apa2 tempat yang leh duduk2 atau baring2. tempat2 yang takde kehadiran orang tua, polis, tok imam. Tempat2 yang gelap. Tempat2 yang membolehkan korang berpegang tangan/menari atau bersukaria. Tempat2 yang panas sampai membuatkan anak aku terpaksa pakai tshirt takde lengan..pakai short skirt. Tempat yang sejuk sampai ko kena panaskan badan anak aku. Movie yang romantic, berunsurkan cium2 tu elakkan. Movie pasal seksa kubur atau hari kiamat dibolehkan.

Peraturan 9: Jangan sekali-kali menipu aku. Aku ni nampak jer perut buncit, kepala hampir botak, tapi aku akan tau semua pergerakan ko dari spy2 aku. Kalo aku tanya ko nak pegi mana, dengan sapa lagi yang join ngan korang, ko ada satu peluang jer nak jawab dengan benar, tiada yang tak benar melainkan benar belaka. Aku ada satu senapang patah, satu cangkul dan lima ekar tanah yang penuh hutan kat belakang umah aku ni. Selalunya aku dok menembak khinzir kat situ. Kalo aku tembak kepala ko kat belakang tu, takde sapa yang nak tanye. Jangan main2 ngan aku.

Peraturan 10: Ko patut takut ngan aku ni..kalo boleh biar sampai sangat2 takut. Aku ni dok teringat2 lagi peristiwa bukit kepong. Sampai skang kalo ada orang datang umah senyap2 pastu dok berbual kat laman aku nak tembak..aku ingatkan komunis. Nanti dah abih dating, sampai kat pintu pagar, bukak pintu kereta dan angkat dua2 tangan ko tinggi2. Cakap dengan jelas “saya datang antar anak pakcik”. Pastu terus blah. Tak payah masuk minum teh. Kilauan matahari yang ko nampak kat tingkap umah aku ni ialah teropong senapang sniper aku.

Sekian, Yg sengaja menakutkan, Bapak Kepada Gf/bakal Gf ko.

17102010

Tarikh ini buat aku senyum.
Aku tak tahu hari jadi siapa.
Tapi aku happy pada tarikh ini.

Bersarapan di A&W yang hampeh service nya,
Burgernya pulak.. haishhhh beli burger Ramly lagi best ok.
Kedai seperti kedai lama,
Tapi letaknya dalam OU.. Pelik.

Jalan-jalan ke curve,
beli tiket filem The other Guy jam 3.45
Ada 1 jam lagi, kami lepak di DUDUK's CAFE.
makan brownies dengan Tertonggeng Extremely Chocolate Frapp..
Nama kelakar tapi sedap.

Filem yang best aku tak boring.
Hubby happy aku rasa bahagia.
singgah pulak kat the chicken rice shop.
Makan dan makan lagi.

Ok, sampai rumah.
Rehat sebentar then bergegas untuk workout.
Sekian.

P/S: if ada sape2 punya beday arini.. Happy Bufday tuk anda.

16.10.10

50 KG


Bila aku 50KG, aku berharap badan aku seperti Si Tengah itu.
Aku dah pernah rasa badan seperti Si Besar itu dan aku tak mahu jadi macam Si keding tu.
Jadi, target aku Si tengah, Kurus, cantik dan fit.

Owh! perut dia cantiknya.
Akan usaha ke arah itu.
Chaiyok!

P/S: gambar aku copy dr pak google. Thanx uncle!

Galak

Hujung minggu yang aku rasa indah, bila sampai hujung petangnya, aku mula rasa bosan. Nak workout, baru lepas aku buat tadi, nak tido, aku takut GEMUK. Ok, gemuk adalah perkataan yang sensitip untuk aku sekarang. Aku tak mahu lagi gemuk. Aku serik diejek dan diumpat malah dikutuk depan-depan. *fikir dan mengimbas*. Benda-benda ni buat aku makin semangat nk turunkan berat badan. Aku nk buktikan pada orang yang pernah mengata aku depan-depan tu yang aku mampu jadi kurus. (Ibu pesan jangan ejek orang, nanti diri sendiri kena... dan orang itu kini makin gemuk) . Ok, off the record, aku tak peduli hal dia.

Aku sangat galak menurunkan berat badan sekarang. Aku tak nak sekurus Paris Hilton. No way! Tapi, aku mahu kurus cantik macam Nasha Aziz ke, Maya Karin ke. *berangan* So, dalam bosan-bosan ni, aku cari tips diet yang seimbang. Walaupun aku dh pun ada supplement yang membantu. Tapi, tak salah kalau aku cari tips yang blh membantukan.. *bernas dan seyum seorang*

Ok, apa yang patut aku lakukan untuk make sure yang aku akan kurus dan maintainkan bentuk badan yang cantik? inilah tipsnya.

1. Berat badan

Ketahui berat badan terkini kita. Korang kena tahu berat badan korang yang terkini. Tapi,janganlah pulak hari-hari korang timbang. Tu akan menyebabkan korang cepat putus asa nak memulakan diet. Time terbaik untuk timbang adalah 2 minggu sekali. Ok, bila dah tahu berat badan terkini, korang try kira BMI korang. setahu aku kalau 19.0 hingga 25.0 tu adalah BMI untuk normal weight. Kalau kurang 19.0 tu dah kire kurang berat. Kalau lebih 25.0 pulak dh overweight. So, dr situ korang boleh tahu yang korang ni Obesiti ke tidak. Dengan cara ni, dapatlah bantu korang control pemakanan dan capai target berat yang diidamkan. Semangat kena kuat. Jangan cepat mengalah. Perut kena kasi control. Itu pun kalau korang betul-betul nak kurus. Tips paling utama, jangan timbang berat badan selepas makan, jogging ataupun hari-hari. Confirm korang akan rasa down sebab korang tak nampak perubahan. So, aktiviti diet pun terbantut. Maka, hajat dihati tak mampu diteruskan. Banyak makan lagi adalah sebab kecewa.

2. Cara pemakanan


Cara pemakanan seseorang akan mempengaruhi kenaikkan berat badan seseorang tu. Sekarang ni, macam2 makan yang sedap ada kat M'sia ni. Daripada Nasi lemak hinggalah ke Chicken chop. Korang bayangkan, kalau hari-hari kita makan, breakfast nasi lemak, lunch dengan nasi berlauk ayam, daging atau seafood, then minum petang dengan kuih seperti seri muka, pulut panggang dan sebagainya. Dinner pulak dengan mee goreng tak pun fast food, bila masa perut kita nak rehat? Kalau kita kerja sebagai CONTRACTOR binaan, boleh dimaafkan kalau kita makan byk2 ni. Tapi, kalau kerja kita mengadap laptop 24 jam, tanpa aktiviti yang cergas, mana pergi makanan tu semua kalo tak menjadi lemak. Sebab tu dalam masa 1 bulan je kita mampu naikkan berat badan dengan cepat. Ingat tu.
So, apa nak dilakukan, ialah kita kena tahu tahap metabolisme kita. Samada tahap metabolisme kita ni rendah atau tinggi. Kalau rendah, so kita perlu contol sikit pemakanan kita tu. Kena balance. 1 hari makan 1 kali je benda yang berat. Pada aku better breakfast yang berat, sebab kita memerlukan tenaga untuk berfikir pada belah pagi. Lunch pulak boleh ambil yang ringan sedikit. Dan makan mlm lebih ringan kerana kita tak gunakan byk tenaga ketika itu. So, rajin2 search apa yang baik dan tidak untuk dapatkan diet yang balance.

3. Target biar smart


Kalau korang nak kurus ni, janganlah letak target yang melampau-lampau pulak.Contohnya, berat korang 70KG, then korang berharap sangat dalam masa sebulan korang capai target 48KG. Agak-agaklahkan. Jangan obses sangat. Bak kata orang, biar lambat. asal selamat. Iyurp. Biar lambat proses penurunan berat badan tu, asalkan, korang hidup secara sihat. Tak seksa badan sendiri. So, kena relevan. Mungkin korang boleh letak. Sebulan turun 4KG ke. Mean 1 minggu 1KGturun. Ok apa, menjelang 3 bulan dh 12 KG turun tanpa korang seksa badan sendiri. Kan lebih bagus. Tapi, jangan plak hangat-hangat tahi ayam jek. 1 2 hari jek berazam nak kurus. masuk hari ketiga, hampeh. Balun balik makanan yang boleh menyebabkana aktiviti diet korang terbantut. So, semnagat dan target tu penting ok.

4. Exercise atau Bersenam

Kalau korang nak tahu exercise ni penting untuk kita semua. Bukan sekadar nak bantu turunkan berat badan, malah membantu kita untuk tingkatkan metabolisme. Taklah kita tercungap-cungap naik tangga kan? Lagi satu dengan exercise kita juga boleh mengawal rasa stress. Kita akan lebih positif dalam apa jua yang kita lakukan. Dengan exercise kita boleh melupakan kesedihan dan kekecewaan. Baguskan? So, rajin-rajinlah bersenam. biar badan tu Fit, nak pakai apa pun cantik. Bukan lama pun, 1 hari 15 minit pun dah cukup. Biar badan tu cergas sikit bila bangun dari tidur. Taklah rasa letih sentiasa.Hati pun rasa lebih selesa. Dengan exersice dapatlah kita lupakan rasa tension dan kerja yang melambak-lambak tu. apa salahnya kalau ada masa hujung minggu tu kita pergi exercise. Dapat jogging 1 round padang pun kira ok apa. Janji peluh keluar. Lebih-lebih lagi bagi mereka yang kerja diopis. Aktiviti ni memang sesuai untuk bantu korang turunkan berat badan dan hilangkan stress. aku dan mencubanya, korang bila lagi.

5. Supplement
Ok, Supplement ni bukan wajib pun. Tak amik pun tak apa. Tapi, bagi sesiapa yang amik, aku nasihatkan, korang jangan letak harapan tinggi. Korang jangan terlalu obses untuk cepat kurus. boleh amik supplement. Sebab aku sendiri amik supplement. Tapi, supplement tak membantu korang kalau korang pun tak disiplin. Sekurang-kurangnya korang kena amik masa 3 bulan untuk rasa perubahan supplement tu. Percayalah, 3 bulan tu baru korang boleh namapak perubahannya Tapi kalau korang juz hadap supplement jek, tak makan benda lain maybe korang berjaya dapat target yang diidamkan dalam masa sebulan, akan tetapi.... bila korang berhenti secara mendadak korang akan naikkan berat badan korang 2 kali ganda dari yang seadanya, sebab korang akan sentiasa rasa lapar. Mean korang diet tak sihat la. Tapi, kalau amik supplement and control makan dan workout, korang akan berjaya maintain nanti insyallah.

So, itulah 5 Tips yang aku boleh bagi. Untuk tips-tips yang lain akan aku update dari semasa ke semasa. Aku pun baru lepas workout. Dan aku nak pergi mandi, sebab peluhpun dah kering. Nak g lepak borak-borak dengan ayah memandangkan ibu takde. Ya, maklumlah aku anak perempuan tunggal. Jadi, aku banyak spend masa dengan mereka bila weekend menjelma. Aku manja. Sekian.

Rehat

Seminggu 7 hari.
5 hari kerja, 2 hari cuti. Supposedly.
Itu cuma secara umumnya.
Bukan yang sebenarnya.
hakikatnya, H/P berdering tak henti.
"maaf... no. yang anda dail. ownernya sedang bercuti. harap maklum"

Sabtu yang indah.
Bangun tido pukul 8.
Badan sakit. Terlebih workout kelmarin.
haishhh... otak pikir kerja lagi.
owh! tapi aku bukan workaholic.
Na.. ah!
Jadi, sila relax. *tak mungkin*

Sediakan breakfast untuk ayah.
Ibu kerja. Kesian Ibu.
Lepak tonton CUCI the musical dengan ayah.
Teater terbaik!
Borak-borak dengan ayah.

Naik bilik.
On laptop...
dan sekarang, update blog.
Sekian.

15.10.10

Thanx Kak Rose

Khas buat mereka yang sedang mengantok. Ini confirm leh wat korang gelak non-stop. Thanx to Kak Rose yang izinkan aku Copy dan paste dalam blog aku yang KEHIJAUAN ni.
Naa... hayatilah. 


Puisi Suami Isteri


Puisi Daripada Si Suami:
Istriku, 
jika engkau bumi,
akulah matahari.
Aku akan menyinari mu kerana engkau mengharapkan sinaran dari ku.
Ingatlah bahtera yg kita kayuh, begitu penuh riak gelombang.
Aku pasti akan tetap menyinari bumi, hingga kadang-kadang bumi terasa akansilauan ku. 
Lantas aku ingat satu hal bahawa Tuhan mencipta bukan hanya bumi,
malah ada planet lain yang juga mengharapkan sinaranku.

Lalu.....
Relakanlah aku menyinari planet lain,
menyampaikan faedah adanya aku, 
kerana sudah takdir Illahi sinaranku diperlukan diplanet
lain...

***Balasan Puisi Si Istri***:
Suamiku,
andai kau memang mentari,
sang surya yang memberi cahaya,
aku merelakan engkau berikan sinaranmu kepada segala planet yang
telah TUHAN ciptakan kerana mereka juga seperti aku perlukan cahayamu
dan.... 

akupun juga tidak akan merasa kekurangan dengan sinaran mu...

AKAN TETAPIIIIIIII. .
Bila kau hanya sejengkal lilin yang berkekuatan 5 watt sahaja,
jangan lah bermimpi untuk menyinari planet lain!!! 
Kerana bilik tidur kita yang kecil pun belum sanggup kau terangi.
Lihatlah diri mu pada cermin kaca di sudut kamar kita,
di tengah remang-remang pancaran cahaya mu yang telah aku mengerti...
Cuba lihat siapa dirimu... 
MATAHARI atau lilin ?
atau jangan-jangan

cuma mancis saja!!!!!

please lah...!!!


P/S: so abang-abang diluar sana, sendiri mau ingatlah ye.

Kusut Masai

Aku serabot. Kusut. 
Itu Ini semua tak kena.
*diam* dan fikir.
Aku nak demam.
Owh! Ubat. Aku tak suka.

Aku rasa kusut.
Si Cintahati.. tlg selamatkan Puteri anda ini.
Dia makin lemah.
Damn!

P/S: Aku bukan ROBOT harap maklum.

Cari Orang

Pagi-pagi datang dah dapat task.
Jam Baru 8.00 pagi Ok.
8.00 pagi. Opis supposed start 8.30 pagi.
haishhh..... kusut.

"Sila cari student yang nak practical"
Kenapa aku?.. Jangan menrungut.
Senyum dan buat. *Owh! tidak!*

Jadi, sapa berminat blh inform aku.
Syarat CGPA sekurang-kurangnya 2.00
Course I.T. *apa-apa janji I.T*
Itu pesan yang memesan.

Ni no aku 013-776 1601
Sila Call kalo ada orang.
Owh! Cintahati.. aku serabot.
Sila sediakan telinga.

14.10.10

Owh! Kerja

Khamis.
Hari yang BiZi dengan task.
Tapi aku perlu +ve. Tak boleh -ve.
Nanti suara kecil akan  mula berbisik.
S***.
Jangan mencarot. Bertapis.
Serabot create borang.
Huishh.. kreativiti datanglah.
Ayat english yang makin hampeh.
Perlu Si Oxford sebagai Guru.
*fikir*.

Aku sangat rindu cintahati.
Semalam dh jmp. Apa lagi.
Entah. Hormon miang terlebih minggu ni.
Hari-hari jmp pun aku sanggup.
Ala.. angan-angan sila pergi. Aku banyak task nk disiapkan ni.

Otak jammed. Aku mula mengarot.
Mane pergi sang bijak pandai yang bertapa dalam otak aku ni.
Hilang. Letih mungkin. Berfikir ayat FORMAL dalam english.
Dah bersarang aku tinggalkan. Tiba-tiba nak kena buka semula.
Jammed terus. Tak mampu aku lagi.

Aku mengantuk. Nasib YM hidup.
Rehat sekejap *lama mungkin*
YM opismate. Usha line.
Galak sunguh aku menaip.
Baik. Kalau boleh tidur indahnya.
tapi.... KALAU.
aku ulang KALAU.. haishh

13.10.10

Keinginan



1. Sambung Belajar. 
Aku mahu hidup dipenuhi buku dan ilmu yang berganda.
boleh aku share dengan orang lain. Aku terasa nak jadi CIKGU.


2. Kerja yang bagus
Bukan kerja sekarang tak bagus, tapi nak lebih bagus dari sekarang.
Mahu gaji yang lebih baik.

3. Kisah cinta
Aku mahu akhiri dengan 1 perkahwinan yang indah.
Honeymoon kat Bandung blh?


4. Rumah
Aku nk rumah. Tak perlu Banglo, Semi-D. 
Dapat mcm ni pun aku dh bersyukur. Ada tempat berteduh.


5. Baby
Aku nk jadi MAMA. hahha
Kalau blh nk Twins. tp?? kalau tak kawen lagi mcm mana nk dapat Twins.
haishh.. tunggu lagi.


So, itulah keinginan aku buat masa ini. Dengan sokongan dan doa orang-orang yang sayang aku. Insyallah, semua pun akan termakbul 1 hari nanti. Bila? itu hanya DIA yang satu dapat menjawabnya. Kita cuma perlu berdoa, berusaha dan bertawakal. Insyallah.

P/S: thanx pak cik googles. gambar pak cik bg memang cantik.

12.10.10

Perlu ke Tak?

PERLU TAK AKU SAMBUNG BELAJAR?


Aku rasa mahu. 
Tapi, kadang-kadang rasa malas. Tapi hati meronta-ronta nk MBA.
Aku rindu rasa stress bila buat assignment.
Aku rindu discussion, brainstorming bila wat project.
Aku rindu tidur lewat mlm. Nangis bila kerja tak sempat siap.
Hahahah ye.. aku cenggeng. Aku takot sgt bila tak siap tutorial.

Aku rindu duk melukis bila boring dalam kelas.
aku rindu gopoh gapah bila lewat pergi kelas.
Aku rindu kendong buku. *especially buku FINANCE*
konon aku hebat subject tu. Tapi haram.

Aku rindu lepak kedai maple, minum2 discuss kerja.
discuss sikit.makan lebih.
itu wajib!

Persoalannya, perlu tak aku sambung lagi belajar?

9.10.10

WORKAHOLIC kah aku?

Ciri-ciri Workaholic:

1. Pakai SPEK tebal. *tak setuju*
2. Sarabut.
3.Takde LIFE. Tak mampu nk enjoy. bukan sebab takde DUIT tapi..xde masa.
4. 24 7 sebut pasal kerja je.
5. Tak tahu isu semasa. Gosip artis confirm tak layan.
6. Kerja takde had.
7. Kahwin lambat. *kahwin ngan kerja gamaknya*
8. Terlalu fokus dan tak boleh salah sikit. Nak naik hangin jek.
9. Meja adalah rumah. Meja sepah, penuh kertas KERJA.
10. Gaji banyak. *ye ke*

jadi, persoalannya.. aku workaholic x?? Na ah!

8.10.10

BiZi Amat

Penat. Stress. Banyak task lately ni. Tapi takpe, nama pun PEKERJA. stop Complaint. Ok, either me like it or not, i have to go through with mental yang positif. Aku sedang survey-survey jugak nak sambung belajar. Hajat nk belajar mandarin aritu belum terlaksana. Course apa untuk sambung Master juga belum di fikirkan. Mungkin tahun depan harus kaji setiap sudut. Masa, kesungguhan & kewangan paling penting.

Jiwa kacau dh dipulihkan dengan workout selama 1 jam setiap hari. Agar aku menjadi 24 jam BiZi. Supaya aku boleh lupakan kesedihan aku. Ooops! bukan kesedihan, tapi... hasutan SETAN yang buat aku makin hari, makin CEMBURU. enuff. No more jealous, no more tears. tu kerja orang BODOH. Aku mahu jadi dan ada dalam relationship yang tenang. *diam*.

Gigih cari duit lebih. *fikir*. Aku gigih. Aku sibuk jumpa customer sana sini. Promote barang jualan. Bukan untuk aku. Tapi tuk masa depan. (Bila Gaji Nak Naik Lagi??).  Aku mahu masa depan yang ada perancangan awal. Cari aset dulu. enoy sekali sekala.. *tak mungkin, hakikatnya selalu*

Rumah 2 tingkat dikawasan umah aku yang mahu dijual itu cantik. *nak beli* . Tak mampu lagi. Tengok saja dari luar. Kerja makin banyak. Rules pulak makin bersepah. Semua perlu perancangan. Aku saja yang masih nk cari arah tujuan *senyap*.

Apa aku merepek pagi ni? aku tak pasti. Aku serabot. Aku BiZi. Itu yang aku nk bagitahu.

4.10.10

28th ANNIVERSARY!

Hari ni merupakan ulang tahun ke -28 ibu dan ayah aku. Alhamdulillah selama 28tahun mereka bersama, mereka masih bahagia. aku harap aku pun akan lalui kebahagian macam tu. Doa aku agar ibu sentiasa bahagia disamping ayah dan sebaliknya. Mereka memang the best mother & father in da world. So.. aku kena pergi beli kek jap lagi, untuk celebrate mereka... yehaaaa!!

P/S: ibu ayah xmau honeymoon lagi ke?? keh.. keh.. keh... Love u both!